« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina
NAGRADA ZA DOPRINOS DRUŠTVU

Zagrebačko sveučilište dodijelilo Kardinalu Bozaniću počasni doktorat

Kardinalu Josipu Bozaniću počasni doktorat dodijeljen je za iznimne doprinose u izgradnji humanijega društva, promicanje teoloških, humanističkih i društvenih znanosti

Fotografija vijesti
Više o

Josip Bozanić

,

Sveučilište u Zagrebu

,

počasni doktorat

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić primio je danas počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu koji mu je dodijeljen za iznimne doprinose u izgradnji humanijega društva, promicanje teoloških, humanističkih i društvenih znanosti, dostojanstva ljudske osobe, kulture dijaloga i afirmacije hrvatske vjerske i kulturne baštine u Europi i svijetu, javlja Hina.

Svečanost je održana u Rektoratu zagrebačkoga Sveučilišta u nazočnosti brojnih predstavnika hrvatske akademske zajednice, Crkve i politike.

Rektor Aleksa Bjeliš uručio je počasni doktorat kardinalu Bozaniću koji se potom upisao u knjigu počasnih doktora toga najvećega i u kontinuitetu nastave najstarijega hrvatskog sveučilišta kao 95 počasni doktor.

Promotor i predsjednik Povjerenstva za dodjelu počasnoga doktorata profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Ivan Karlić istaknuo je da izgovorena i pisana riječ kardinala Josipa Bozanića ima posebno značenje ne samo za crkveni nego i za društveni život u Hrvatskoj i na širemu, europskome planu. Rekao je da je za jednoga nadbiskupa kardinal Bozanić objavio iznimno mnogo knjiga, znanstvenih i stručnih članaka, pastirskih pisama, govora i homilija, te da je u pet objavljenih knjiga ocrtao crkveni i društveni trenutak hrvatskoga naroda i društva u određenome vremenu.

Rektor Aleksa Bjeliš rekao je pak kako svoje osobne dojmove o brojnim susretima s kardinalom želi "sažeti u jednostavno zahvalnost čovjeku koji je uvijek iznova i nikad nametljivo pokazivao kako zastupati svoj stav, saslušati stav sugovornika, dijeliti zadovoljstvo i radost kada smo suglasni, staloženo i strpljivo graditi dijalog kada do suglasnosti tek treba doći".

U riječima zahvale kardinal Bozanić istaknuo je kako smatra "iznimno važnim naznačiti da sveučilište ne treba težiti tome da bude isključivo 'templum scientiarum' nego i 'domus sapientiae - dom mudrosti".

Kako je rekao, sve što je izgovorio bilo je 'causa gratitudinis' - zbog zahvalnosti.

18.05.2012. 14:26:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh