« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina
SUSJEDI

Pogledajte što građani Hrvatske i Srbije misle o BiH

Većina građana predviđa pesimističnu budućnost za BiH, a na Bosnu i Hercegovinu najviše ih asociraju burek, ćevapi i rat

Fotografija vijesti
Više o

Srbija

,

Hrvatska

,

Bosna i Hercegovina

,

burek

Većina građana Hrvatske i Srbije smatra kako susjedna Bosna i Hercegovina nema blistavu budućnost te ne vide napredak u toj zemlji u sljedećih deset godina, pokazalo je istraživanje zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, prenosi Hina.

Čak natpolovična većina građana Hrvatske i Srbije predviđa pesimističnu budućnost za BiH. Kako neće biti značajnijih promjena uvjerljivo smatra 42 posto Srba i 39 Hrvata, navodi se u Studiji o imidžu Bosne i Hercegovine i njezinih građana u Hrvatskoj i Srbiji, koja je u petak predstavljena u Tuzli, a dostavljena je i medijima u BiH.

Po navodima u studiji 17 posto Hrvata vjeruje da će BiH ostati pod međunarodnim protektoratom, dok takvo mišljenje dijeli 12 posto Srba. Srbi su uvjereniji i kako će BiH ostati "podijeljena država" (15 posto Srba i devet Hrvata), a da će BiH postati konfederacija tri ili više entiteta vjeruje približan broj Hrvata (11 posto) i Srba (13 posto).

Istražujući asocijacije koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu, zaključeno je da su na prvom mjestu kod ispitanika iz Hrvatske i Srbije "burek i ćevapi", kao simbol specifične bosanskohercegovačke gastronomije. Kod hrvatskih ispitanika ta asocijacija je puno naglašenija što navodi oko trećina ispitanika, nego kod srbijanskih građana. Kod srbijanskih ispitanika izrazito je naglašena asocijacija "rat" s 13 posto, za razliku od Hrvatske gdje je tri posto ispitanika odabralo tu asocijaciju.

Analizirajući percepciju politika vlastitih država prema BiH i svojim sunarodnjacima, pokazalo se kako relativna većina Hrvata u Hrvatskoj, oko posto, smatra da Republika Hrvatska nedovoljno pomaže Hrvate u Bosni i Hercegovini, dok čak 52 posto građana Srbije smatra kako Republika Srbija nedovoljno pomaže Srbe u BiH.

Istraživanje imidža Bosanaca i Hercegovaca, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, pokazalo je da su u Hrvatskoj Bosanci nešto pozitivnije percipirani od Hercegovaca, a u Srbiji i Bosanci i Hercegovci imaju prilično ujednačen imidž. Hrvatski ispitanici Bosance češće smatraju zabavnima, poštenima i skromnima, a manje naprednima i tradicionalnima. Hercegovce više smatraju tradicionalnima, naprednima i snalažljivima, a manje skromnima, zabavnima i poštenima.

18.05.2012. 19:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh