« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
BOLJA PONUDA

Zagreb je sve popularnija ljetna turistička destinacija

U srpnju je Zagreb posjetilo 17 posto više turista nego u istom mjesecu prošle godine, a ostvarili su čak 29 posto više noćenja

zagreb turizam
zagreb turizam (Wikipedia)
Više o

TZGZ

,

turisti

,

hrvatski turizam

,

Igre Europe

,

azijski specijaliteti

Zagreb bilježi sve bolje turističke rezultate uslijed sve raznovrsnije i kvalitetne cjelogodišnje, pa i ljetne ponude događanja i smještaja, veće prometne dostupnosti i promocije. Podaci za srpanj ove godine govore da je Zagreb posjetilo 17 posto više turista ostvarivši 29 posto više noćenja nego u istom mjesecu prošle godine.

Ocjena je to zamjenika direktora Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) Zlatana Muftića koji ističe da su srpanjski rezultati odlični te su izbrisali, odnosno umanjili minuse iz prve polovice godine. Sedam mjeseci ove godine Zagreb je tako, po prvim podacima Turističke zajednice, završio u plusu od 2 posto s ukupno 326,1 tisuću turističkih dolazaka, te s 1 posto manje noćenja ili gotovo 579 tisuća.

Znatni porasti u srpnju su ostvareni s gotovo 68 tisuća turističkih dolazaka i 123,6 tisuća noćenja. Od toga su po 88 posto dolazaka (gotovo 60 tisuća) i noćenja (gotovo 108 tisuća) ostvarili strani turisti, koji su time u Zagrebu u porastu s čak 21 i 35 posto u odnosu na lanjski srpanj.

>> Dubrovački turizam bilježi rekordne rezultate

Iako je domaćih turista i njihovih noćenja bilo 6 i 3 posto manje, Muftić i te rezultate ocjenjuje dobrim, tim više što Zagreb u ljetnim mjesecima tradicionalno nije odredište domaćih turista koji više putuju na Jadran ili inozemstvo. Takve rezultate ne drži slučajnim nego su, kako kaže, rezultat sve brojnijih promotivnih aktivnosti TZGZ-a na sve više tržišta, kvalitetnih promo materijala (na više od 15 stranih jezika), te zanimljivijih događanja u Zagrebu, kojim je ovaj srpanj posebno 'obilovao'.

>> Budućnost hrvatskog turizma je u kratkim aktivnim posjetima

Turiste je u Zagreb doveo i koncert Leonarda Cohena, ali i tradicionalna smotra folklora, te brojne međunarodne izložbe, Ljetne večeri i druge manifestacije, dok ih je u gradu zadržao povoljan i kvalitetan smještaj i hrana, desetak vrsta i načina razgleda grada među kojima i noćni uveden ove godine.

Među stranim turistima u srpnju ističe 16 postotni porast dolazaka Španjolaca, koji su vodeći na listi, a slijede ih Nijemci, Francuzi te turisti iz SAD-a, Poljske, Velike Britanije, Japana, Italije, Nizozemske i Rusije. Za Ruse kaže da su posebno iznenadili jer ih je došlo čak 130 posto više.

I do kraja godine Muftić vjeruje u dobar turistički promet s obzirom da na jesen počinju kongresi i drugi poslovni skupovi, najavljeno je nekoliko mega koncerata svjetskih glazbenika te tradicionalan Advent u Zagrebu, a nastavljaju se i letovi niskotarifnih zračnih kompanija u Zračnu luku Zagreb što ga čini prometno dostupnijim nego prijašnjih godina. (hina/metro-portal)

10.08.2010. 13:02:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh