« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
ZVONIMIR HODAK:

Zagorca treba osloboditi ili ponoviti suđenje

U slučaju 'dragulji' nastupila je zastara, tvrdi odvjetnik dodajući kako je sud 'poklonio povjerenje' svjedocima koji su lagali

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/Cropix)
Više o

Vladimir Zagorec

,

suđenje Zagorcu

,

Zvonimir Hodak

,

afera dragulji

Odvjetnik Zvonimir Hodak zatražio je danas u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom da se preinači presuda i oslobodi njegova branjenika Vladimira Zagorca, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog slučaja "dragulji", ili da se predmet vrati na ponovno suđenje pred drugim sudskim vijećem, a državno odvjetništvo zatražilo je veću kaznu.

Hodak je zatražio preinaku presude upozoravajući da je prvostupanjski zagrebački Županijski sud bitno povrijedio odredbe Zakona o kaznenom postupku i Kaznenog zakona.

Smatra pogrešnom kvalifikaciju kaznenog djela za koje se Zagorca tereti, to jest da nije riječ o zloporabi položaja i ovlasti, nego o nekom drugom djelu koje je otišlo u zastaru.

"Ako se i radi o zloporabi položaja i ovlasti, također je nastupila zastara", ustvrdio je Hodak.

Zagorčev branitelj misli da je provostupanjski sud pogrešno utvrdio činjenično stanje "poklonivši vjeru" svjedocima Snježani Šiprak, Hrvoju Petraču i Tereziji Barbarić", koji su, kako je ustvrdio, iznijeli lažne i protuslovne tvrdnje.

Ako Vrhovni sud ne preinači presudu, Hodak traži da zbog pogrešno utvrđenoga činjeničnog stanja postupak vrati na početak pred izmijenjeno sudsko vijeće.

Zagorec je u žalbi naveo da je osuđen bez materijalnih dokaza, da je sud uzeo u obzir samo iskaze svjedoka koji mu nisu išli u korist, da je protiv njega stvorena atmosfera javnog linča te da je osuđen i prije podizanja optužnice.

Zamjenik glavnoga državnog odvjetnika Lazo Pajić zatražio je veću kaznu, koja može biti do deset godina.

Odbio je tvrdnje kako je riječ o politički montiranom slučaju i ustvrdio da su austrijske vlasti uzele u obzir cijeli slučaj te odlučile Zagorca izručiti Hrvatskoj.

Hodak je nakon sjednice izjavio novinarima kako se boji da će na Vrhovnome sudu rezultat biti isti kao i na Županijskome sudu. U tom će slučaju podnijeti tužbu Ustavnom sudu, a nakon toga i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

"Ne mislim odustati i mislim da ćemo se morati još žestoko boriti da dokažemo da je ovo jedna konstrukcija i izmišljen proces", Zvonimir HodakInače, dvojica vrhovnih sudaca izuzeti su iz rada na Zagorčevu slučaju kako se u javnosti "ne bi stvorila sumnja u njihovu moguću pristranost".

Naime, sudac Marijan Svedrović zatražio je izuzeće jer je svojedobno branio Nikicu Jelavića u postupku protiv tzv. zločinačke organizacije, kojeg se, po iskazima svjedoka, povezuje s Hrvojem Petračem, a sudac Ranko Marijan zatražio je izuzeće jer je Hodak njegove javne izjave o draguljima protumačio kao da oni nisu niti postojali.

Vijeće Vrhovnoga suda odluku o žalbama obrane i državnog odvjetništva donijet će iza zatvorenih vrata, a strankama će biti dostavljene pisanim putem. (hina/metro-portal)

10.11.2009. 17:34:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh