« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
DRŽAVNI INTERES

Mesić pozvao Srbe na povratak u Hrvatsku

Oni su hrvatski državljani i žrtve rata i trebaju se vratiti svojim kućama, poručio je Mesić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Mario Pusić/Cropix)
Više o

Stjepan Mesić

,

Srbi

,

izbjeglice

,

UNHCR

,

prognanici

,

Srbi povratnici

,

Wilfred Buchhorn

Predsjednik Stjepan Mesić, nakon obilaska nekoliko povratničkih obitelji u Gvozdu, Slavskom Polju i Gornjem Skradu u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji, gdje se upoznao sa životnim uvjetima na područjima od posebne državne skrbi, izjavio je da ga oduševljava što ni u jednoj sredini koju je obišao nema međunacionalnih izgreda, a izbjeglicama koji se još nisu vratili, a imaju želju, poručio je da se vrate.

S predsjednikom Mesićem bili su i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Slobodan Uzelac i predstavnik UNHCR-a u Republici Hrvatskoj Wilfred Buchhorn.

Predsjednik Mesić izjavio je i kako je povratak izbjeglica "državni interes jer to znači da smo demokratsko društvo u kojem smo svi jednaki pred zakonom i u kojem je pojedincu sigurna i njegova privatna imovina".

"Oni su hrvatski državljani i žrtve rata i trebaju se vratiti svojim kućama", izjavio je Mesić.

Današnji obilazak rezultat je ljetošnjeg posjeta visokog povjerenika UNHCR-a Antonia Guterresa Hrvatskoj.

Wilfred Buchhorn izjavio je da dosadašnji rezultati pomoći u Hrvatskoj ohrabruju te kako se može očekivati da će se u sljedeće dvije godine uspostaviti osnovni uvjeti za povratak izbjeglica i ujednačiti životni uvjeti, od infrastrukturnih radova do pomoći kojom obitelji dobivaju osnovnu opremu, alat i stoku za samostalni život nakon povratka.

Na pitanje koliko je novca kroz UNHCR uloženo u Hrvatsku, Buchhorn je odgovorio da je uloženo mnogo milijuna dolara međunarodne pomoći raznih donatora, no najveći dio uložila je hrvatska država. (hina/metro-portal)

10.11.2009. 17:47:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh