« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ODVLAČENJE PAŽNJE

Zaglupljuje li Google čovječanstvo?

Internet nam može omesti pažnju i udaljiti nas od izvršavanja obaveza, ali zaglupiti?

Google Chrome
Google Chrome (Getty Images)
Više o

Google

,

mozak

,

novi dečko

,

znakovi zaljubljenosti

No kako tvrdi američki pisac Nicholas Carr u svojoj knjizi ˝ The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains˝, web utječe na strukturu mozga, a efekt konstantne stimulacije ima utjecaj na našu sposobnost koncentracije, pamćenja, razumjevanja pa čak i empatije.

A Google je, kako tvrdi autor, veliki dio problema. ˝Svaki klik koji napravimo na internetu degradira našu koncenraciju i pažnju, dok je Googleov ekonomski interes da klikamo što je moguće više. Google je doslovce u biznisu odvlačenja pažnje˝, piše Carr.

>> Naš mozak radi kao Google

Carr argumentira kako su naši mozgovi modificirani zadacima koje izvode. ˝Kada nas se konstantno ometa dok smo online, naši mozgovi nisu u mogućnosti stvoriti jaku neuronsku  povezanost koja daje dubinu i svojstvenost razmišljanju. Postajemo jedinice koje procesuiraju signale, brzo spremajući velike količine informacija u kratkotrajnu memoriju.˝

Carr smatra da bi Google trebao biti kompliciraniji za korištenje, jer bi se time poboljšala koncentracija, no to se kosi sa teorijama programera koji se natječu kako bi pojednostavili i ubrzali njegovo korištenje.

13.09.2010. 11:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh