« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

"Zagex 2008."

Uspješna vježba operativaca Grada Zagreba

Slučaj - teroristički napad na pročišćivač vode
Slučaj - teroristički napad na pročišćivač vode (Nina Đurđević/CROPIX)
Više o

terorizam

,

krizne situacije

,

Zagex 2008.

,

Zagex

,

pokazna vježba

Operativne snage Grada Zagreba u slučaju hitnih situacija danas su u zajedničkoj akciji uspješno izvele pokaznu vježbu "Zagex 2008.", simulaciju obrane od terorističkog napada na postrojenja Ine i Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV) na Žitnjaku.

Akcija je održana u okviru dvodnevne 6. Međunarodne konferencije "Upravljanje u kriznim situacijama u 21. stoljeću" čiji je domaćin ove godine Grad Zagreb, odnosno novoosnovani gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Pročelnik Ureda Pavle Kalinić je izvijestio kako je u vježbi, kojom je rukovodio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sudjelovalo 25 pripadnika MUP-a i Specijalne policije Grada Zagreba, 35 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i dobrovoljnih vatrogasnih društava, ekipe hitne pomoći, civilne zaštite i zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo, kao i pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

"Prikazali smo tehničke i ljudske mogućnosti Grada Zagreba u slučaju terorističkih napada, akcidenata i talačkih kriza", istaknuto je na konferenciji za novinare nakon pokazne vježbe u kojoj su, među ostalim, zagrebački specijalni policajci, pripadnici Alfi, izveli zračni desant helikopterom na upravnu zgradu ZOV-a i spasili taoce, a vatrogasci ugasili dva požara i preventivno hladili spremnike metana te spasili radnika na postrojenju uz pomoć 40-metarske platforme.

Kalinić je čestitao svim sudionicima na uspješno izvedenoj akciji te ustvrdio kako je Zagreb svakoga dana sve spremniji za takav teroristički napad. "Ured za upravljanje u hitnim situacijama koordinirao je rad svih službi i one dobro surađuju", rekao je dodajući kako je u tijeku nabavka i sve bolje opreme. Sada im je, kaže, potrebno vozilo iz kojeg bi se rukovodilo akcijom za što im je ovaj put poslužio šator.

Gradonačelnik Bandić zahvalio je organizatorima konferencije i vježbe te predstavnicima desetak europskih gradova koji su jučer potpisali i "Zagrebačku deklaraciju" o suradnji europskih gradova i regija u upravljanju krizama. Na upit novinara kako mu je bilo rukovoditi akcijom odgovorio je da se odgovorni najbolje prepoznaju u kriznim situacijama.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su i predsjedatelj koordinacije 6. Međunarodne konferencije Zoltan Benkovicz iz Budimpešte te pročelnik Područnog ureda DUZS Zagreba Damir Pilčik, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mladen Malčić i pomoćnik zapovjednika Specijalne policije Alenko Ribič. (HINA)

10.09.2008. 19:02:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh