« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Predstavljen projekt prevencije samoubojstava u školske djece

Rano prepoznavanje simptoma i rizičnog ponašanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibušić/CROPIX)
Više o

depresija

,

samoubojstvo

,

suicid

,

Svjetski dan prevencije samoubojstava

U povodu današnjeg Svjetskog dana prevencije samoubojstava Grad Zagreb je pokrenuo akciju "Depresija i suicid - rano prepoznavanje simptoma i rizičnog ponašanja kod školske djece", čiji je cilj osposobljavanje učitelja, nastavnika i ostalih sudionika u nastavi za rano otkrivanje depresije kao glavnog čimbenika za suicidno ponašanje u djece.

Taj edukativni projekt trebao bi, barem u Zagrebu, pridonijeti manjem broju samoubojstava ili pokušaja samoubojstava školske djece kojih je, prema podacima policije, u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina zabilježeno 500, što znači da se prosječno godišnje ubilo ili pokušalo ubiti pedesetero djece.

U 2007. je zabilježeno 65, a godinu dana ranije 82 samoubojstva ili pokušaja samoubojstva školske djece.

Voditeljica projekta dr. Elizabeta Radonić istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare da su učitelji i nastavnici osobe iz djetetove okoline koje, uz roditelje, mogu prepoznati znakove depresivnog ponašanja, te trebaju u tom slučaju znati što učiniti i kome se obratiti.

Po dosadašnjim iskustvima najčešći uzroci depresivnog ponašanja proizlaze iz obiteljskih kriza - tužnih događaja, rastava roditelja, no kod 20 posto depresivne djece razlozi za povlačenje u sebe, potištenost i osamljenost su seksualno, fizičko ili emocionalno zlostavljanje, rekla je Radonić.

Hrvatska se po broju samoubojstava i pokušaja samoubojstava školske djece nalazi se u sredini europske ljestvice s 15,57 slučajeva na 100.000 stanovnika, no broj djece s duševnim smetnjama svake godine raste.

Podaci iz 2005. govore o tome da 4,7 posto adolescenata ima dijagnozu depresije, a stručnjaci ističu kako je rizik pokušaja suicida 12 puta veći kod takve populacije.

"Mi u policiji često ističemo kako u prometu godišnje pogine jedan razred, a zbog samoubojstava izgubimo dva razreda pa prevencija takvog ponašanja predstavlja visoki prioritet", rekao je glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovac.

Pročelnik Gradskog ured za zdravstvo, rad, socijalnu politiku i branitelje Zvonimir Šostar ističe da je Zagreb otišao najdalje u radu na prevenciji samoubojstava u djece, pa je tako osnovao prvi i jedini u Hrvatskoj Centar za mentalno zdravlje, koji se bavi djecom i čiji rad u cijelosti financira Grad.

U dvije godine rada kroz to savjetovalište prošlo je oko 1.000 djece s mentalnim problemima.

Značajno je i što se broj posjeta djece zbog mentalnih problema ambulantama školske medicine lani udvostručio u odnosu na 2000. godinu, pa je tako bilo 26.266 posjeta osnovnoškolske djece i 6.204 posjeta srednjoškolaca. (HINA)

10.09.2008. 20:03:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh