« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ŠTETNI PLINOVI

Zagađuju li krave više od automobila?

Agrikultura je odgovorna za 14 posto svjetske emisije ispušnih plinova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant Art)
Više o

zagađenje

,

krave

,

metan

Američka organizacija za hranu i agrikulturu kaže da bi se emisija metana koji poljoprivreda proizvede mogla povećati za 60 posto do 2030. 1.5 milijardi krava i milijarde ostalih stočarskih životinja ispuštaju različite plinove, uključujući i metan. Dvije trećine tog plina dolazi samo od krava.

Krave ispuštaju najviše metana kroz probavu, tj. oslobađajući vjetrove. Statistike o količini variraju. Neki podaci tvrde da se radi od 100 do 200 litara dnevno, dok drugi navode čak 500 litara. U svakom slučaju to je velika količina koja se može usporediti s zagađenjem koje dnevno proizvede automobil.

Da bi se razumjelo zašto krave proizvode metan, treba poznavati njihovu anatomiju. Krave, koze, ovce i ostale slične životinje pripadaju porodici preživača. Preživači imaju 4 želuca, te hranu probavljaju u njima, umjesto u crijevima poput ljudi. Preživači jedu hranu, vraćaju je natrag te ponovo jedu. Njihovi želuci prepuni su bakterija koje pomažu probavi, ali također proizvode metan.

Samo u Novom Zelandu, gdje je stočarstvo jedna od glavnih industrija, 34 posto ispušnih plinova dolazi od stoke. Trogodišnja studija koju su 2007. započeli znanstvenici iz Walesa, ispituje kako ekstrakt češnjaka u stočarskoj hrani može smanjiti proizvodnju metana. Studija je još u fazi rada, no rani rezultati ukazuju na to češnjak napada mikrobe koji proizvode metan u probavnom traktu krava. Uz ovaj, provedeni su i mnogi drugi pokušaji kako bi se smanjila proizvodnja ovog štetnog plina u preživača, poput križanja krava koje žive dulje i imaju bolji probavni sustav.

30.12.2009. 21:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh