« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
PUSTOŠENJE DRAVE

Osječki riblji fond postaje sve ugroženiji

Među 30-ak vrsta ribe neke su posebno ugrožene krivolovom i zagađenjem, istaknuli su osječki riblolovci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/Cropix)
Više o

Osijek

,

Kopački rit

,

Drava

,

riblji fond

Riblji fond sve je ugroženiji zbog klimatskih promjena i zagađenja te zbog krivolova, istaknuto je na današnjem sastanku osječkoga gradonačelnika Krešimira Bubala i osječko-baranjskoga dožupana Željka Kraljička u Športsko-ribolovnom društvu Drava Osijek.

Zajednica športskih ribolovnih udruga iz Osijeka gospodari s 2.750 hektara ribolovnih voda u kojima obitava 30-ak vrsta riba od kojih su neke posebno ugrožene, rekao je predsjednik te zajednice Josip Dimnjašević.

Upozorio je da se krivolovom bave i športski ribiči i ribari te mnogi drugi koji nisu članovi nijednoga ribolovnog društva, a ta zajednica ima 70-ak ribočuvara.

Istaknuo je dobru suradnju s policijom i dodao kako se, nažalost, u krivolov uglavnom ide noću te da se krivolovce teško kažnjava ako ih se ne uhvati s nezakonito ulovljenom ribom.

Riblji fond kao veliko nacionalno blago treba što više čuvati za budućnost, rekao je gradonačelnik Bubalo, ističući kako je posebno važna zaštita ribe u Kopačkome ritu, jednom od najvećih prirodnih mrjestilišta slatkovodne ribe u Europi.

"Osječko-baranjska županija i grad Osijek prepoznali su važnost očuvanja vode i života u njoj te pomažu radu ribolovnih udruga budući da se športski ribiči brinu i o poribljavanju i zaštiti", rekao je dožupan Kraljičak.

U Osječko-baranjskoj županiji ima oko 10.000 športskih ribolovaca. (hina/metro-portal)

28.12.2009. 17:00:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh