« Film
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
9. ZFF

Zadnji dani Zagreb Film Festivala

Za kraj je ostavljena i prava filmska poslastica, najnoviji filma slavnoga Davida Cronenberga Opasna metoda s Keirom Knightley, Viggom Mortensenom, Michaelom Fassbenderom i Vincentom Casselom

Vikend na ZFF-u
Više o

Zagreb Film Festival

,

zagreb-info

,

program

,

raspored projekcija

,

9. ZFF

Sedam dana u društvu dobrih filmova je iza nas, no subota i nedjelja u filmskom se smislu ne mogu nazvati ostaci ostataka iz jednostavnog razloga: vrijeme je svečanosti proglašenja najboljih filmova i njihovih autora, a za kraj je ostavljena i prava filmska poslastica, najnoviji filma slavnoga Davida Cronenberga Opasna metoda s Keirom Knightley, Viggom Mortensenom, Michaelom Fassbenderom i Vincentom Casselom u glavnim ulogama. Temeljen na istinitim događajima, film se bavi uzburkanim odnosima između mladog psihijatra u usponu, Carla Junga, njegovog mentora Sigmunda Freuda i Sabine Spielrein, lijepe mlade žene sa psihičkim smetnjama koja se nađe između njih dvojice. Opasna metoda će biti prikazana u subotu, nakon svečanog zatvaranja Festivala i dodjele nagrada od 20 sati.

Opasna metoda naravno nije jedini film koji će u subotu igrati u kinu Europa. Bibijadin program od 11 sati donosi norvešku Zlatnu kartu Arilda Andresena, zabavnu priču o običnom dječaku kojeg život ne mazi sve do dolaska nove učenice u njegovu školu. Od 15 sati igrat će Lena Christophea van Rompaeya, film o tinejdžerki u potrazi za ljubavlju i vlastitim identitetom, a od 17 sati je na rasporedu Izlet Nejca Gazvode. Zajedničko ljetovanje troje prijatelja na površinu ovog vrlo uspješnog slovenskog filma izbacuje brojna pitanja i dvojbe, a kraj je u dobroj mjeri posve nepredvidiv.

Subotu će u Tuškancu od 17 sati otvoriti film Oskara Santosa Tuđa nevolja, drama s fantastičnim obratom o liječniku kojem se život preko noći promijeni. Program Velikih 5 u Tuškancu će biti zastupljen i dobitnikom nagrade za najbolji debitantski film na ovogodišnjem Berlinaleu, filmom Bez oca Marie Kreutzer. Subotnju večer u Tuškancu zaključit će u 21 sat dokumentarac Pjera Žalice Orkestar o najpoznatijem bosanskohercegovačkom orkestru, onom Plavom. Dokumentarac će se moći pogledati i u Muzeju suvremene umjetnosti od 18 i 30. Film Tima Pritcharda Street Kids United smješten je u 2010., kad se Južna Afrika pripremala za održavanje svjetskog nogometnog prvenstva. Daleko od medijskog blještavila i pozornosti poslovnih ljudi održavao se jedan drugi nogometni turnir. U južnoafričkom gradu Durbanu igralo se svjetsko prvenstvo djece-beskućnika.

Muzej suvremene umjetnosti ugostit će i retrospektivu Šejle Kamerić, priznate mlade bosanskohercegovačke umjetnice. U sklopu retrospektive radova Šejle Kamerić bit će prikazan njen posljednji film, 1395 dana bez crvene, o opsadi Sarajeva te filmovi Šta ja znam koji je 2007. godine nagrađen za najbolji kratkometražni igrani film 5. ZFF-a i film Sreća, premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2010., kao i u natjecateljskom programu kratkog filma na Zagreb Film Festivalu 2010., kada je dobio i posebnu pohvalu žirija. Dokukino će također raditi punom parom. Od 19 sati će biti prikazani Afrički izbori Jarretha J. Merza, a od 21 sat Kandidati Ayle Gottschlich. U predizborno vrijeme dodatno se upoznavati s demokratskim principima i njihovom zaobilaženju nikako nije naodmet.

Za kraj subote i kraj Festivala pripremljena su i dva tuluma. U kinu Europi glazbu će puštati DJ Frajman, a u Jabuci će pored standardnog programa Night of Faith & Devotion djelovati i DJ Fuki.

Filmskih će projekcija biti i u nedjelju. U kinu Europa će od 13, odnosno 15 sati biti repriziran cjelokupan natjecateljski program kratkometražnih igranih filmova, a od 17 sati će biti repriza Opasne metode Davida Cronenberga. Od 19 sati će se moći pogledati pomaknuta Razmjena Erana Kolirina, a od 21 sat Tiranosaur Paddyja Considinea, film svečanog otvaranja ovogodišnjeg ZFF-a. U Muzeju suvrmene umjetnosti će od 18 sati biti prikazana retrospektiva Šejle Kamerić, a od 21 sat film Bez oca Marie Kreutzer. Tuškanac u nedjelju proteći će u posve dokumentarnom tonu. U 14 sati će biti prikazan film Oblak Miroslava Sikavice, a od 16 sati Zemlja znanja Saše Bana. Od 17.30 igrat će Marijine Željke Sukove, a od 19 Odustat ću sutra Michaela Collinsa. Posljednji film 9. ZFF-a u Tuškancu bit će Još sam tu Caseya Afflecka koji će biti prikazan u 21 sat.

U nedjelju nema tuluma, ali ima obećanje: vidimo se dogodine!

22.10.2011. 09:11:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh