« Film
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
ZLATNA KOLICA

Film "Michael" najbolji na Zagreb Film Festivalu

Austrijski film "Michael" Markusa Schleinzera koji se bavi temom pedofilije osvojio je Zlatna kolica za najbolji dugometražni film ovogodišnjeg ZFF-a

Fotografija vijesti
Više o

Zagreb Film Festival

,

Zlatna kolica ZFF

,

nagrada

,

Michael

,

dugometražni film

Zlatna kolica za najbolji dugometražni film ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala osvojio je austrijski film "Michael" Markusa Schleinzera koji se bavi temom pedofilije, a koji je, prema ocjeni žirija, "savršeno realiziran i duboko zastrašujući prikaz zla", javlja Hina.

Festivalski laureat, nagrađen i s četiri tisuće eura, težak je i duboko uznemirujući film o ljudskom biću koje nitko ne može voljeti, o pedofilu, čiji je očito banalan život opisan s deprimirajućom ironijom, ali bez ikakvog umjetnog dramskog naglaska, istaknuo je žiri na današnjoj konferenciji za novinare.

Posebno priznanje u dugometražnoj konkurenciji dobio je izraelski film "Razmjena" Erana Kolirina koji propitujući samu teksturu stvarnosti i značenje naših života pokazuje kako mjesta koja su nam vrlo poznata mogu postati prostori otkrića i egzistencijalne opasnosti, stoji u obrazloženju.

Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film i tisuću eura dobio je njemački film "Kad je Namibija bila grad" Ilkera Cataka i Johannesa Dunckera, "delikatan obiteljski portret blago zabavnog ugođaja i s precizno prikazanim likovima".

U dokumentarnom programu Zlatna kolica i tisuću eura za najbolji film pripala su poljskom filmu "Na rubu Rusije" Michala Marczaka o petorici muškaraca koji izolirani žive u divljini, a žiri je zadivila "izdržljivost filmske ekipe koja je mjesecima boravila u tom pustom i okrutnom svijetu i ipak uspjela snimiti divan, intimistički film pun humora i emocija".

Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji dobio je hrvatski film "Zemlja znanja" Saše Bana o studentskim prosvjedima na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kao djelo koje "na vrlo dobar i socijalno angažiran način dokumentira strast mladih građana za izravnom demokracijom".

Najboljim hrvatskim filmom u programu "Kockice" proglašen je kratkometražni "Komba" Tina Žanića, "osvježavajući film o poteškoćama u komunikaciji i suvremenom životu".

Prvu nagradu scenarističke radionice "Palunko" dobila je Lana Brčić za "Staklenke", a pohvale Sanja Đurić za "Evinu igru" i Hrvoje Marin za "Vlak za nepoznato".

U proteklih osam dana u konkurenciji je prikazano jedanaest dugometražnih, deset kratkometražnih, trinaest dokumentarnih te osam kratkih domaćih filmova iz programa "Kockice" te ukupno još toliko naslova u ostalim programima.

Po riječima direktora Festivala Borisa T. Matića, s obzirom na večerašnje i sutrašnje projekcije još se ne može reći koliki je ove godine bio točan broj gledatelja, no očekuje se da će se srušiti prošlogodišnji rekord kada ih je bilo oko 25 tisuća.

Zagreb Film Festival službeno se zatvara večeras u kinu "Europa" dodjelom nagrada te projekcijom filma "Opasna metoda" Davida Cronenberga, a sutra će se još održati nekoliko projekcija s izborom filmova njegova ovogodišnjeg, devetog izdanja.

U žiriju za igrane filmove bili su direktor fotografije Peter Suschitzky, filmski kritičar Christopher Goodwin i redatelj Antonio Piazza, a za dokumentarne izvršni direktor kanadskog festivala dokumentaraca HotDocs Chris McDonald, producentica Amra Bakšić Čamo i redatelj Tim Pritchard. O nagradama u programu "Kockice" odlučivali su redatelj Juraj Lerotić, direktor finskog Tampere Film Festivala Jukka Pekka Laakso i producent Danijel Hočevar.

22.10.2011. 15:12:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh