« Knjiga
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
SA(N)JAM KNJIGE

Zadnje novosti 22. Sajma knjiga u Istri pred svečano otvorenje

Povezati književni sajam i festival knjiga i autora u prirodnu cjelinu zadatak je koji je Sa(n)jam knjige u Istri odavno položio

Sajam se otvara za tri dana ...
Sajam se otvara za tri dana ... (Sa(n)jam knjige u Istri)
Više o

Sajam knjige u Istri

Danas je u Puli u Centaralnoj dvorani Doma hrvatskih branitelja održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljene zadnje novosti 22. Sa(n)jam knjige u Istri, koji će se svečano otovriti u četvrtak, 1. prosinca 2016., u 12 sati. Predstavnicima medija obratili su se redom: Magdalena Vodopija, direktorica Sajma, Valter Šarić, direktor Regionalnog centra Istra Zagrebačke banke, Iris Mošnja, urednica kataloga, Mauricio Ferlin, autor vizualnog identiteta i Matija Ferlin, redatelj svečanog otvorenja i producent sajmskih promocija.

Magdalena Vodopija, predstavila je novosti u izložbeno-prodajnom dijelu i predstavila tim Sajma, među kojima su: voditeljica prodajnog dijela Tina Zenzerović te njezin asistent Denis Brandeis, glavne organizatorice programa Slavica Ćurković i Emina Popović, autor vizualnog identiteta Mauricio Ferlin, producent promocija Matija Ferlin, urednica kataloga i web sranice Iris Mošnja i brojni studenti koji slažu knjige.

NOVOSTI U IZLOŽBENO-PRODAJNOM DIJELU SAJMA

Povezati književni sajam i festival knjiga i autora u prirodnu cjelinu zadatak je koji je Sa(n)jam knjige u Istri odavno položio, ali opet, svake godine, ustrajno i dosljedno, trudi se održati predznak sajma s autentičnim modelom predstavljanja knjiga i autora, kako ga je struka ocijenila, i poseban naglasak stavlja upravo na odnos knjige i njezine čitalačke publike. Stoga, osim dvije tematske cjeline „Transatlantik" i „Ljubljana bere" te velikih imena iz suvremne svjetske i domaće književnosti, koje svakako predvode sirijski pjesnik Adonis i angolski romanopisac José Eduardo Agualusa, i osim bogatog i slojevitog jedanaesto dnevnog programa, premijera, okruglih stolova, izložbi i koncerata, ovogodišnji Sa(n)jam pamit će se i po značajnim novostima koje ono donosi u svom izložbenom dijelu.

I ove godine cjelokupna hrvatska nakladnička scena seli u Pulu i u prostore Doma hrvatskih branitelja donosi više od 10.000 naslova, koji će biti sniženi od 10-70%. Zna se, pulski Sajam posebnu pažnju posvećuje malim nakladnicima, onima koje je teško pronaći u knjižarskoj mreži, a takvih će ovoga puta biti i više nego inače. Posebno smo ponosni na tematski štand Histrice i istarske izdavače koji nam ove godine donose izvrsne naslove. Poznato je i kako Sajam svake godine u Pulu dovodi knjige nakladnika iz regije, posebno one koja se predstavlja u programskom dijelu. Ove godine, s obzirom na regionalni program „Ljubljana bere" koji predstavlja književno-kulturnu scenu grada Ljubljane, moći će se pronaći veliki izbor slovenskih nakladnika. No zajedno sa Slovencima svoja izdanja predstavit će i nakladnici iz Srbije, Crne Gore, Italije...

Art kvart i prostori Sajma u novom ruhu

Velika i, možda, najuočljivija novost s kojom će se susresti svi posjetitelji bit će drugačija transparentnija postavka izložbenog dijela, koja je rezultat promišljanja i rada Mauricija Ferlina te ovogodišnjeg savjetnika u prodaji, poznatog knjižara Dražena Dabića. Naglasak je na pravu knjižarsku prezentaciju kada su knjige uvijek nadohvat ruke. Za razliku od knjižnjih stupova, osvanut će knjižni otoci, a uz visoke police brodske palete pretrpane knjigama. Dio centralne dvorane pretvorit će se u Art kvart - dosada najveću prezentaciju knjiga iz umjetnosti: vizualne umjetnosti, glazbe, dizajna, filma, kazališta, stripa, arhitekture... U Art kvartu moći će se pronaći i gramofonske ploče, nosači zvuka, umjetničke slike i grafike, karikature Davora Štambuka povezane s gastronomijom, Post Scriptum - vino sajma, a posebno i produkcija (plakati, majice) kolektiva Laibach koji će za vrijeme Sajma u Svetim Srcima postaviti izložbu i održati glazbeni performans. Art kvart zaživjet će i kao prostor u kojem se okupljaju autori Sajma, potpisuju svoje knjige i gdje su otvoreni za neformalan razgovor s publikom. Ulaz na Sajam, hol Doma hrvatskih branitelja, knjigama će osvjetliti program Sajma. Na posebnim će se tematskim štandovima najaviti teme, autori i knjige iz programskih cjelina Transatlantik i Ljubljana bere, a posebno će se predstaviti i nagrada publike pulskog Sajma: Libar za vajk. Pulski Sajam ovogodišnjom postavkom potpuno se odmiče od sajmova koji su konceptualno usmjereni na outlet izdanja i rasprodaje starih zaliha. Iako su popusti veliki, radi se mahom o najnovijoj produkciji, knjigama iz 2016. i izdanjima unazad nekoliko godina te bezvremenskim klasicima. No, ljubitelji antikvarne knjige imat će što birati u prostoru antikvarijata na Sajmu - Antikvarna knjižara iz Rijeke „Ex Libris" donosi još veći izbor knjiga nego lani. Plavi salon rezerviran je za dječju književnu produkciju, a najmlađa publika i njihovi roditelji zasigurno će se razveseliti organiziranim dočekom Sv. Nikole na Sajmu, kada će se dječja knjiga naći na dodatnim popustima. a savjetnik joj je ove godine bio poznati hrvatski knjižar Dražen Dabić.

Happy hour, dodatni popusti, web knjižara...

Za razliku od prijašnjih godina, sajamski letak koji donosi 10% popusta na već snižene naslove neće se dijeliti samo na svečanom otvorenju, već i iduće dvije subote u centru grada Pule. A sajamske dane svakodnevno će pratiti i tzv. happy hour - svaki dan knjige drugačije tematike moći će se kupiti na dodatnom popustu od 10%. Ovogodišnje izdanje obilježit će i inaguracija web knjižare u kojoj će se moći naručiti naslovi iz najnovije hrvatske produkcije. Web trgovina bit će dostupna na adresi knjizara.sanjamknjige.hr, a istoj će se moći pristupiti i s www.sanjamknjige.hr.

NULTI DAN - DAN KNJIŽNIČARA

Stručni program Nultog dana osmišljen je u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula, Sveučilišnom knjižnicom u Puli i Mestnom (Gradskom) knjižnicom Ljubljana, a knjižničarima iz cijele hrvatske pridružit će se kolege iz Slovenije. Održat će se program Knjižnice u UNESCO-ovom gradu literature: stvaranje novih modela predstavljanja knjiga, stručna rasprava Knjižnice i politika te okrugli stol na temu Knjižnice i književni portali u funkciji korisnika. Posebna gošća Nultog dana bit će poznata teoretičarka knjižničarstva Aleksandra Horvat, a poseban program predstavljanje knjige ljubljanske glumice i književnice Maje Gal Štromar.

Sveučilišna knjižnica Pula i ove je godine organizirala više od 40 volontera koji će na Sajmu dočekivati grupe učenika i srednjoškolaca, provesti ih kroz Sajam, te ih povesti u zanimljivo razgledavanje Mornaričke knjižnice.

ZADNJE NOVOSTI

Zadnji dan Sajma dodijelit će se dvije nagrade. Već tradicionalna Čitalačka nagrada Dr. Ivo Borovečki i nagrada publike Libar za vajk, koja je pokrenuta prošle godine, ali ove godine u malo drugačijem obliku. Namijenjena je svim kupcima na Sajmu, koji će s brojem računa moći sudjelovati u odabiru knjiga koje će ponijeti titulu „Libra za vajk". Iz ponuđenog sajamskog izbora moći će birati knjigu za koju su uvjereni da neće biti samo sezonski hit već knjiga zanavijek.

KATALOG SAJMA

Program 22. Sajma predstavljen je javnosti početkom mjeseca i sad je već ukoričen u programsku knjižicu i sajamski katalog. Katalog Sajam ove godine donosi novi koncept. Umjesto uobičajenih biografija pisaca i opisa programa, autori, voditelji i svi sudionici programa Sajma sami su napisali svoje (anti)biografije u ich-formi. Na ovaj način u katalogu Sajma nalaze se prave literarne crtice, pa osim primarne kataloške funkcije, posjeduje i književnu vrijednost, autentične tekstove vrsnih književnika. Urednici kataloga su Iris Mošnja i Miodrag Kalčić, a oblikovao ga je, uz sve materijale Sajma, Mauricio Ferlin.

SVEČANO OTVORENJE

Svečano otvorenje 22. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se 1. prosinca 2016., točno u podne u Domu hrvatskih branitelja. U programu otvorenja sudjelovat će angolski književnik, José Eduardo Agualusa i veliki sirijski pjesnik Adonis, koji će Sajam ujedno i proglasiti otvorenim. Otvorenje će voditi glumci Livio Badurina i Dijana Vidušin, a ceremoniju će glazbom pratit pulski udaraljkaš Vedran Vojnić. U protokolu otvorenja sudjelovat će izaslanica ministrice kulture, načelnica Sektora za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost, Dubravka Đurić Nemec, gradonačelnik grada Pule, Boris Miletić, pročelnik za kulturu Istarske županije, Vladimir Torbica i direktorica Sajma, Magdalena Vodopija. Režiju svečanog otvorenja potpisuje poznati koreograf i redatelj Matija Ferlin uz pomoć dramaturga i pisca Gorana Ferčeca.

POKROVITELJI SAJMA

Uz naše tradicionalne pokrovitelje Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarsku županiju i Grad Pulu te generalnog pokrovitelja Zagrebačku banku, Sajam su posebno ove godine podržali Arenaturist, Turistička zajednica Pula, Arheološki muzej Istre, Hrvatski P.E.N. centar, Javna ustanova Pula Film Festival i Hrvatski telekom.  

28.11.2016. 14:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh