« Knjiga
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
DOĐITE U PULU

22. Sa(n)jam knjige u Istri predstavljen u Velvetu

Sa(n)jam knjige u Istri će svoja vrata posjetiteljima, autorima, nakladnicima i knjigama otvoriti za točno tjedan dana, 1. prosinca 2016

Predstavljanje Sajma u Velvetu
Predstavljanje Sajma u Velvetu (Sa(n)jam knjige u Istri)
Više o

Sa(n)jam knjige u Istri

Sinoć je u galeriji Velvet u Zagrebu javnosti predstavljeno 22. izdanje pulskog festivala knjiga i autora - poznati Sa(n)jam knjige u Istri, koji će svoja vrata posjetiteljima, autorima, nakladnicima i knjigama otvoriti za točno tjedan dana, 1. prosinca 2016., od kada će se nastaviti odvijati sve do 11. prosinca i svojim djelovanjem književno-kulturnu pažnju šire regije usmjeriti prema Puli. 

Jedinstven i značajan po mnogočemu, svoju najveću posebnost krije u nekonvencionalnom spoju sajma i festivala u priču koju snažno povezuje tematska odrednica, svake godine drugačija i svaki put na pragu aktualnih svjetskih društvenih i kulturnih zbivanja. Bogat i slojevit jedanestodnevni program ovogodišnjeg pulskog Sajma zaokružuje glavna tema „Transatlantik" i veliki regionalni program „Ljubljan bere", odnosno „Ljubljana čita".

S fokusom na portugalsku književnost i književnosti koje povezuje portugalski jezik, poput brazilske i dijela afričke, ovogodišnje izdanje gostovanjem autora s Bliskog Istoka dotaknut će se i „Istočnog pitanja", a uz brojne premijere knjiga domaćih autora predstavit će i najnoviju hrvatsku književnu produkciju, dok će u sklopu regionalnog programa na sveobuhvatan način upoznati izdavačku, literarnu, znanstvenu, likovnu, ilustratorsku i glazbenu scenu grada Ljubljane. 

Konferenciju za novinare vodila je poznata pulska glumica, Jadranka Đokić, a umjesto uobičajenog vođenja svojstveno press konferencijama, predstavljanje program Sajma proteklo je u formi dinamičnog intervjua kojeg je Jadranka Đokić vodila s govornicima, novinarima i brojnim prijateljima Sajma, poznatim glumcima, autorima, izdavačima, koji su podržali današnju najavu 22. Sa(n)jam knjige u Istri. Zašto pulski Sajam početkom prosinca ne bi trebalo propustiti, predstavnicima medija razložili su: direktorica manifestacije, Magdalena Vodopija, članice programskog odbora Sajma, Tanja Tarbuk i Renata Zamida, voditelj glavnih sajamskih programa, Aljoša Pužar i pročelnica za kulturu Grada Ljubljane, Mateja Demšič. 

Selektorica programa Transatlantik, Tanja Tarbuk, objasnila je temu ovogodišnjeg sajma Sa(n)jam Knjige u čijem foksu su prvenstveno zemlje Portugal, Brazil i Angola te istaknula: „Radi se o zemljama s vrlo bogatim književnostima koje počivaju na različitim kulturama no nažalost još uvijek malo poznate našoj široj publici. Prostor je to luzofonog kulturnog identiteta koji bi se mogao smjestiti u trokut Lisabon - Luanda - Recife, odnosno u prostor Atlantika. Tako je u fokusu prvenstveno Portugal, a zatim Brazil i Angola kao dio luzofonog svijeta. Smatram da će ova tema biti jako zanimljiva za publiku u Puli".

Renata Zamida (Ljubljana bere) je iskazala svoje oduševljenje: „Jako nam je drago što smo u Puli uspjeli organizirati zajedničko predstavljanje slovenskih autora u kombinaciji s autorima iz naše regije. Cilj nam je također bio predstaviti kako autore koji su prevedeni na hrvatski,tako i one čija djela još nisu prevedena te autore čija su djela prevedena jako davno. Primjer je Svetlana Makarovič, koju nisu prevodili od 1970.-ih godina."

Magdalena Vodopija, direktorica Sajma se zahvalila svim suradnicima i partnerima na ustrajnosti i predanosti te istaknula: „ Usprkos padu budžeta broj događaja i sudionika je ostao isti, kao i visoka kvaliteta te sadržajnost programa. Priželjkujemo veliki broj publike kao i čar i atmosferu o kojoj se priča izvan granica naše zemlje. S uzbuđenjem očekujemo sve ovogodišnje autore i veseli nas što ćemo imati priliku ugostiti značajna inozemna imena među kojima su José Edoardo Agualusa, Bejan Matur, Najwan Darwish, Inês Pedrosu, Teresu Salemu, Nuna Júdicea, Dioga Vaz Pinta, José Luís Peixota, Jacinta Lucas Piresa, Joãoa Carrascozu, Ferréz i naravno velikog Adonis."

Mateja Demšič, pročelnica za kulturu Grada Ljubljane istaknula je veliki značaj suradnje Grada Ljubljane i pulskog Sajma knjige te slovenske Javne agencije za knjigu koja je u najvećoj mjeri sudjelovala u stvaranju ljubljanskog programa za Pulu. „Ideja je bila da se ljubljanska književno-kulturna scena predstavi u Puli na sveobuhvatan način, koji objedinjuje književnu, likovnu, ilustratorsku i glazbenu slovensku scenu. Stoga u Pulu dolaze istaknuta imena poput kolektiva Laibacha, Zorana Predina, Gorana Vojnovića, Svetlane Slapšak, Svetlane Makarovič, Boštjana Videmšeka, Mojice Kumerdej, Agate Tomažič i mnogih drugi. U stvaranje programa uključena je i Gradska galerija Ljubljane pa će se tako u jednoj večeri na Noći pulskih galerija predstaviti Metka Krašovec, Jure Eržen, Alenka Sottler i Hana Stupica."

 Aljoša Pužar, voditelja ovogodišnjeg programa „Doručak s autorom", smatra kako nas u Puli očekuje jedanaest dana kvalitetnog programa i kvalitetne književnosti, te kako autori koji će se predstaviti na Doručcima itekako zaokružuju i povezuju slojevit program Sajma.

Svečano otvorenje 22. Sa(n)jam knjige u Istri je u četvrtak, 01. prosinca 2016. u 12 sati u Domu hrvatskih branitelja u Puli, a Sajam će ovoga puta proglasiti otvorenim veliki sirijiski pjesnik Adonis.

Cjelokupni program 22. Sajma može se pronaći na internet stranici Sajma: www.sanjamknjige.hr

 

 

 

 

 

25.11.2016. 15:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh