« Ekosfera
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
SCARY

Zadnje ledeno doba došlo je za samo 6 mjeseci

Sličan nam scenario predviđaju i zagovornici teorije o globalnom zahlađenju, u slučaju da se otope sve ledene površine na Grenlandu

Hoćemo li dočekati ovo u bliskoj budućnosti?
Hoćemo li dočekati ovo u bliskoj budućnosti? (Arhiva)
Više o

globalno zatopljenje

,

globalno zahlađenje

,

ledeno doba

,

topljenje leda

Globalno zatopljenje ili zahlađenje, dilema je koja muči znanstvenika na suprotstavljenim stranama već neko vrijeme. Hoće li se zemlja pretvoriti u tropski vrt ili će je okovati led? Prema zadnjim istraživanjima, ovo drugo se čini bližim.

Posljednje ledeno doba bilo je pred 13 tisuća godina i stiglo je za samo pola godine. Na temelju takvih istraživanja već je snimljen Dan poslije sutra, gdje je naglo usporenje Golfske struje stvorilo uvjete za brzo širenje ledene kape po sjevernoj hemisferi.

Upravo takav scenario zbio se kod dolaska posljednjeg ledenog doba, pokazalo je istraživanje geologa prof. Williama Pattersona nakon proučavanja muljevitog blata iz jezera Lough Monreagh u zapadnoj Irskoj.

Preciznim robotskim skalpelom Patterson je sastrugao slojeve blata debljine pola milimetra. Svaki od tih slojeva predstavlja tri mjeseca sedimentacije, pa se vrlo precizno moglo odrediti kako je temperatura na Zemlji pala izuzetno naglo, uzrokujući izumiranje biljaka i životinja u jezeru u samo par mjeseci.

To je ledeno doba trajalo prilično kratko, tisuću i tri stotine godina, a vjerojatno je bilo uzrokovano naglim pražnjenjem jezera Agassiz u Kanadi, kojem su se raspali nasipi, te je izlilo slatku vodu u sjeverni Atlantik i Arktički ocean.

Golfska se struja poremetila i počeo se stvarati led na površini oceana, a sličan nam scenario predviđaju i zagovornici teorije o globalnom zahlađenju, u slučaju da se otope sve ledene površine na Grenlandu i naprave isto s Golfskom strujom kao i incident pred 13 tisuća godina.

01.09.2012. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh