« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
zbrinjavanje smeća

Zadar dobiva centar za gospodarenje otpadom

Postignut je sporazum o financiranju izgradnje centra za gospodarenje otpadom na području Biljana Donjih, u srcu Ravnih kotara.

Više o

Zadarska županija

,

centar za gospodarenje otpadom

,

bibilje donje

Zadarski župan Stipe Zrilić potpisao je danas s predstavnicima jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji sporazum o financiranju izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Centar za gospodarenje otpadom gradit će se na području Biljana Donjih, na mjestu eksploatacijskog polja građevnog kamena unutar granica grada Benkovca.

Kako se navodi u priopćenju iz ureda zadarskog župana, uspostava i izgradnja tog centra projekt je od iznimne važnosti za cijelu županiju. Županijske vlasti i jedinice lokalne samouprave za njega će izdvojiti tri milijuna kuna, bez PDV-a.

U priopćenju iz županova ureda ističe se da je Zadarska županija pokrenula aktivnosti za uspostavu integralnog sustava gospodarenja otpadom na svojem području koji se sastoji od tri međusobno povezana projekta - izgradnje županijskog centra gospodarenja otpadom, izgradnje, organiziranja i upravljanja sustavom za skupljanje i recikliranje otpada i prijevoza otpada do centra za gospodarenje njime.

Županijski centar za gospodarenje otpadom shodno Prostornom planu Županije trebao bi se izgraditi na površini od 49 hektara. U svom sastavu bi, među ostalim, trebao imati i deponij na koji bi se idućih 25-30 godina odlagao komunalni otpad iz cijele Zadarske županije, odnosno preko 127.000 tona komunalnog otpada godišnje ili 400-500 tona dnevno.

Najava o gradnji spalionice izazvala je posljednjih mjeseci potpisivanje peticije i prosvjede u Biljanima Donjim. Mještani tvrde da je lokacija neprikladna za spalionicu jer se nalazi usred najveće plodne zaravni na hrvatskom primorju.

01.09.2009. 14:42:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh