« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
DANILO TUERK:

Za zastoj u pregovorima odgovorni su hrvatska vlada i premijer

Fikcija je da za Rehnov prijedlog vrijedi načelo 'uzmi ili ostavi', a hoće li razgovarati o njemu ili ne trenutno mora odlučiti Hrvatska.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

ulazak u EU

,

Danilo Tuerk

,

slovenska blokada pregovora

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

,

Rehnov prijedlog

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je da potpuno podupire dopune slovenske vlade na zadnji prijedlog europskog povjerenika Ollija Rehna, te naglasio da su za zastoj u pregovorima o tom prijedlogu odgovorni hrvatska vlada i premijer.

"To je u prvom redu hrvatski problem. Hrvatska je ta koja se zauzima za svoje članstvo u Europskoj uniji i hrvatska vlada pogrješno je postupila što je privremeno prekinula pregovore o Rehnovu prijedlogu", rekao je Tuerk u srijedu u intervjuu za Slovenski radio.

Tuerk je rekao da stoji iza slovenske vlade i amandmana koje je ona podnijela na zadnji Rehnov prijedlog. Slovenski je predsjednik kao "fikciju koja nema veze s realnošću" ocijenio hrvatsko stajalište da za taj Rehnov prijedlog vrijedi načelo "uzmi ili ostavi". "Potrebno je razgovarati o svemu. Slovenija je dala svoje amandmane, a sada Hrvatska odlučuje hoće li razgovarati", rekao je Tuerk u razgovoru za Slovenski radio.

Na upit što će se dogoditi ako iz Europske unije počnu pritisci na Sloveniju koja već šest mjeseci zbog graničnoga bilateralnog prijepora zaustavlja proširenje EU-a, Tuerk je rekao da takve pritiske ne očekuje i da se time ne bi ništa postiglo.

"Slovenija je na Rehnov prijedlog dala amandmane i nema nikakvih pritisaka na Sloveniju. To je zabluda i fikcija koja se čuje u Hrvatskoj. Takvih pritisaka nema", rekao je. Sloveniji u Europskoj uniji nije teško braniti svoja stajališta o zaustavljanju hrvatskih pristupnih pregovora.

Rehnov prijedlog za sada je jedini realan način da se možda deblokiraju pregovori i zato u sadašnjem trenutku ne treba razmišljati o drugim alternativama, rekao je Tuerk. "Paralelni putovi u pregovorima uvijek se pokažu štetnima", dodao je slovenski predsjednik, ali i odbio reći bi li Rehnov prijedlog mogao uspjeti i rezultirati deblokiranjem hrvatskih pristupnih pregovora.

Izvor: Hina

10.06.2009. 20:32:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh