« Knjiga
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci

Za roman Emma 180,000 funta

Prvo izdanje knjige Jane Austin postiglo rekor

Romani engleske spisateljice Jane Austin danas doživljavaju brojne filmske ekranizacije.
Romani engleske spisateljice Jane Austin danas doživljavaju brojne filmske ekranizacije.
Više o

Bonhams

,

Jane Austen

,

roman ‘Emma’

Primjerak prvog izdanja romana ‘Emma’ britanske spisateljice Jane Austen (autorice romana ‘Ponos i predrasude’), s njezinom posvetom, na aukciji u londonskom Bonhamsu postigao je rekordnu cijenu od 180,000 funta, izvijestili su britanski mediji.

Tri sveska sa spisateljičinom posvetom, što ih je Austen poklonila dobroj prijateljici i guvernanti svoje nećakinje, Anne Sharp prodan je nepoznatom ponuđaču koji se javio telefonom.

Tadašnji Austenin izdavač u prvom je izdanju tiskao 12 primjeraka spisateljičine knjige. Roman ‘Emma’ prvi je put izdan 1816. Iz Bonhamsa su izvijestili kako je riječ o novom svjetskom rekordu postignutom na aukciji kada je riječ o knjigama Jane Austen.

Britanski kupac, koji je želio ostati anoniman, potomak je obitelji koja se vjenčanjem spojila s obitelji Richarda Withersa, a njemu je ostavljena sva imovina koja je pripadala Anne Sharp.

PotomakBritanski kupac, koji je želio ostati anoniman, potomak je obitelji koja se vjenčanjem spojila s obitelji Richarda Withersa, a njemu je ostavljena sva imovina koja je pripadala Anne Sharp. 

-  Moja je obitelj oduševljena postignutom cijenom. Roman se na policama obiteljske knjižnice nalazio tijekom zadnjih triju generacija - rekao je anonimni ponuđač djela.

Austen je devet kopija romana ‘Emma’ poklonila članovima obitelji, jednu knjižnici Prince Regent te jednu izvjesnoj grofici. Samo je Anna Sharp dobila na poklon knjigu s posvetom, što je znak, tvrde poznavatelji, dubokog prijateljstva između dviju žena. U knjizi se pojavljuje lik guvernante nazvan Miss Taylor.   (HINA)

26.06.2008. 23:16:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh