« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci

Za promicanje anoreksije na internetu tri godine zatvora

Francuska želi donijeti zakon protiv poticanja na samoizgladnjivanje

Lanjska talijanska kampanja protiv anoreksije u modnoj industriji
Lanjska talijanska kampanja protiv anoreksije u modnoj industriji (GETTY IMAGES)
Više o

anoreksija

Francuski političari zauzeli su se u utorak za strogo novčano i zatvorsko kažnjavanje autora internetskih stranica i publikacija koje ohrabruju ‘anoreksiju’ i tako potiču djevojke i žene da krenu opasnim putem samo-izgladnjivanja.

Nacrtom zakona predlažu se dvogodišnje zatvorske kazne i novčanu kazna od 30.000 eura za ‘poticanje na pretjeranu mršavost reklamiranjem’ takve mršavosti. Tri godine zatvora i 45.000 eura globe dosudilo bi se u slučaju smrti izazvane anoreksijom.

- Savjeti djevojkama kako da lažu liječnicima ili izaberu hranu koju je najlakše povratiti, ohrabrujući ih da kažnjavaju same sebe svaki put kada konzumiraju bilo kakvu hranu... Ne, to nije sloboda izražavanja - rekla je ministrica zdravstva Roselyne Bachelot u parlamentu.

- Takva poruka je poruka smrti. Naša zemlja mora imati sredstva pronaći i sudski goniti osobe koje stoje iza takvih internetskih stranica - izjavila je Bachelot u raspravi o nacrtu zakona o borbi protiv anoreksije.

Modna reakcijaModna industrija, koja je uvijek bila najprozivanija za poticanje anoreksije, u posljednje vrijeme ipak je poduzela neke korake da s modnih pista i naslovnica časopisa ukloni nezdravo mršave modele. 

Zakon je usmjeren na takozvane pro-ana blogove i web-stranice na kojima anoreksičari razmjenjuju iskustva i savjete kako obuzdati apetit.

Zakonski prijedlog prihvatio je Donji dom francuskog parlamenta u utorak, a o njemu treba glasati i Senat da bi postao zakon.

Zdravstveni djelatnici procjenjuju da korijeni poremećaja u prehrani kod mladih djevojaka i žena leže u želji da se dosegne ideal ljepote kakav promiču reklamni spotovi, filmovi, televizija i drugi mediji.

Francusko ministarstvo zdravstva procjenjuje da je u toj zemlji oko 30 do 40 tisuća anoreksičara, a čak 90 posto njih su mlade žene.
Rasprave o borbi protiv anoreksije ojačale su nakon što je brazilski foto-model Ana Carolina Reston 2006. godine umrla od samoizgladnjivanja.   (HINA/METRO)

16.04.2008. 00:20:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh