« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
SVU U KRATKE RUKAVE

Za petak i subotu predviđaju se temperature oko 15, a negdje i 20 stupnjeva

Iz DHMZ-a prognoziraju da će se u petak i subotu dnevni maksimumi kretati oko 15 Celzijevih stupnjeva, a ponegdje i 20

Fotografija vijesti
Više o

DHMZ

,

zatopljenje

,

temperatura zraka

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) prognozira za petak i subotu osjetno toplije vrijeme u Hrvatskoj od 15 Celzijevih stupnjeva, ponegdje i 20, a već od nedjelje očekuju se vremenske prilike primjerenije dobu godine, javlja Hina.

DHMZ navodi da će u petak i subotu prevladavati sunčano, pogotovo na Jadranu. U kopnenom području povremeno se očekuje umjerena naoblaka, a ujutro magla ili niski oblaci. U nedjelju prolazno jače naoblačenje, a u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima poslijepodne i osobito u noći povremeno kiša koja će u gorju prijeći u snijeg. Na Jadranu u nedjelju umjerena i jaka bura.

Meteorologinja DHMZ-a Dunja Mazzocco-Drvar ističe kako službeni podatci DHMZ-a govore da će se temperatura kretati većinom oko 15 Celzijevih stupnjeva, a ne oko 20, kako se moglo doznati ovih dana iz nekih medija.

"Možda će ponegdje najviša dnevna temperatura i biti 20 stupnjeva, no, prvo, to će biti iznimno rijetko, a drugo, maksimumi se u ovo doba godine dosežu u rano poslijepodne i traju svega dva do tri sata. Veći dio dana ipak protječe uz znatno nižu temperaturu", navodi Mazzocco-Drvar.

"S obzirom na ledenu polovicu veljače, pa čak i na temperature koje imamo ovih dana, i to je puno", ističe Mazzocco-Drvar i dodaje kako će zatopljenje biti izraženije u kopnenom području jer će onedje biti razmjerno naglo, a na moru temperature će iz dana u dan polako rasti. Po svemu sudeći, odskakat će samo ta dva dana, a već od nedjelje očekuju se vremenske prilike primjerenije dobu godine.

Kad se usporede najavljene temperature s onima iz prošlosti, Mazzocco-Drvar kaže kako se može zaključiti da takva zatopljenja i nisu rijetkost. Naime, u Zagrebu je, primjerice, apsolutni maksimum temperature za veljaču 22,2 Celzijeva stupnja, a izmjeren je nedavne 2008. godine. Nakon te ekstremno tople 2008., slijedila je jedna blaža godina s maksimumom oko 13 Celzijevih stupnjeva, zatim malo toplija 2010. s najviših 17 stupnjeva. U DHMZ-u podsjećaju kako je prošlogodišnja zima trajala dugo, a temperatura je u posljednjem tjednu veljače jedva prelazila ništicu.

Navode kako se i u pučkoj meteorologiji mogu pronaći zanimljivi detalji vezani uz ovakva zatopljenja te da su ona prilično česta upravo krajem veljače, pa je iz toga nastala i izreka: "Sveti Matija led razbija, če ga pa ni - ga naredi."

U DHMZ-u napominju da su ovakve pojave sasvim uobičajene, ali i kako ne umanjuju neugodan osjećaj koji će možda neki zbog toga imati. Zatopljenje će, osobito u središnjoj Hrvatskoj, biti vrlo nepovoljno za meteoropate. U ljudi osjetljivih na vrijeme javit će se razdražljivost, glavobolja i umor. Tegobe od kojih inače pate kronični bolesnici bit će pojačane. Na Jadranu će biometeorološke prilike biti povoljnije, a samim time i tegobe slabije izražene, navode u DHMZ-u.

22.02.2012. 16:02:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh