« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
KRITIKE

Linić: Hrvati još uvijek misle da se porezi ne trebaju plaćati

Linić je kazao kako je važeći zakon, koji je donijela bivša vlada i po kojemu se na rok od 30 mjeseci namjeravao reprogramirati porezni dug nastao do kraja 2010., nije dao rezultata

Fotografija vijesti
Više o

Vlada RH

,

porezi

,

Slavko Linić

,

Kukuriku koalicija

Predstavljajući u Hrvatskom saboru izmjene Zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom, ministar financija Slavko Linić izjavio je kako živimo u državi u kojoj još uvijek ne postoji svijest da su porezi nešto što se naprosto mora plaćati, zbog čega, među ostalim, i imamo 42 milijarde kuna nenaplaćenih obveza, prenosi Hina.

Linić je kazao kako je važeći zakon, koji je donijela bivša vlada i po kojemu se na rok od 30 mjeseci namjeravao reprogramirati porezni dug nastao do kraja 2010., nije dao rezultata, budući da je lani nelikvidnost nastavila rasti.

Po novom modelu, onima koji su prošle godine kasnili s plaćanjem, a mogu ispuniti svoje obveze, omogućio bi se otpis kamata ako u roku 30 dana podmire dug.

Za one koji niti uz otpis kamata ne mogu platiti svoje dugove, sve neizvršene obveze do 31. siječnja ove godine mogli bi refinancirati na rok od 36 mjeseci.

Nakon toga, naglasio je Linić, svako neplaćanje poreza ili neizvršavanja drugih obveza značit će blokadu i otvaranje stečajeva.

Ocijenio je kako Vlada novim mjerama pruža potporu gospodarstvu te stvara uvjete za donošenje Zakona o financijskom poslovanju kao mehanizma za provedbu strukturnih promjena u rješavanju problema dugova, te na taj način spašavanje radnih mjesta.

Linić je rekao kako Vlada ocjenjuje da od pravnih subjekata realno može naplatiti 25,8 milijardi kuna, iznijevši podatke po kojima su 40 posto dužnika pravne osobe, gotovo 43 posto su fizičke osobe u samostalnim djelatnostima, a oko 18 posto ostale fizičke osobe.

Među pravnim osobama više je od 131 tisuće dužnika ili 7 posto svih dužnika, 261 tisuća je dužnika kod fizičkih osoba u samostalnim djelatnostima, a kod ostalih fizičkih osoba čak 1,3 milijuna ljudi je dužno.

22.02.2012. 13:36:21
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    tvoj toner
    26.05.2012. 18:55
    Zar nije bilo dasta poreza koje su nam nematnuti! Ova država se polako raspada, kuda to sve vodi?!?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh