« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
ISTOČNA NJEMAČKA

Za javnost otvoren atomski bunker Ericha Honeckera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

bunker

,

Erich Honecker

,

DDR

,

Honeckerov bunker

Tajno atomsko sklonište, koje je dao izgraditi bivši istočnonjemački komunistički čelnik Erich Honecker za slučaj nuklearnog napada, otvoreno je u subotu za javnost.

U borovoj šumi blizu Prendena, 40 km sjeverno do Berlina, taj bunker kodnog imena Perla, širok 50, dug 60 metara i visok 24 trebao je poslužiti za zapovjedništva Nacionalnog vijeća obrane DDR-a u slučaju rata sa Zapadom.

U bunkeru u kojem je zrak vlažan, velike kondenzirane kapi padaju s betonskog plafona, a osvjetljenje slabo, posjetitelji će moći vidjeti 170 prostorija u tri razine. Krajem listopada će iz sigurnosnih razloga bunker biti zatvoren.

Izgrađen je između 1978. i 1983. kada su Sjedinjene Države postavile novu generaciju raketa prema zemljama iza Željezne zavjese i u njemu se u slučaju nuklearnog napada moglo skloniti oko 400 komunističkih čelnika tijekom dva tjedna.

Ali turisti neće biti prvi posjetitelji. Nakon pada Berlinskog zida u studenom 1989. lopovi su opljačkali tu utvrdu i odnijeli kilometre električnih kabela i cijevi.

Kada je izgrađen smatrali su ga najmodernijim i najbolje izgrađenim kompleksom tog tipa u zemljama Vašavskog pakta, izvan SSSR-a. "Kada bi zazvonio alarm, bunker se odmah hermetički zatvarao i bio samodostatan, objasnio je Hannes Hensel, jedan od organizatora posjeta. (HINA/METRO)

02.08.2008. 13:23:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh