« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Karadžiću nezamislivo da bi mogao imati pošteno suđenje pred ICTY-em

Mediji ga već proglasili krivim

Snimke s prvog pojavljivanja pred ICTY-em
Snimke s prvog pojavljivanja pred ICTY-em (Reuters)

Bivši čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić izjavio je da je nezamislivo da bi mogao imati pošteno suđeno pred ICTY-em jer su ga svjetski mediji već proglasili ratnim zločincem, javljaju u petak svjetske novinske agencije.

U dokumentu koji je Karadžić podnio sudu i koji je sud objavio u petak, Karadžić je napisao da je njegovo dovođenje pred Haški sud "bilo praćeno mnogim drastičnim nepravilnostima".

"Prva nepravilnost koju bih spomenuo je medijski lov na vještice koji je počeo u muslimanskim medijima, čak i prije početka oružanog sukoba i koji su me proglasili ratnim zločincem u vrijeme kada su jedine žrtve bili Srbi".

"Međunarodni mediji nastavili su taj lov na vještice ... pa je sada mnogim ljudima nezamislivo da bi me ovaj sud mogao osloboditi. Smatram da ta činjenica ozbiljno ugrožava samo suđenje"
Radovan Karadžić

U istom dokumentu na četiri stranice, Karadžić je ponovio da mu je američki pregovarač Richard Holbrooke ponudio imunitet u zamjenu za povlačenje iz političkog života.

Karadžić kaže da mu je Holbrooke obećao da mu "neće biti suđeno pred međunarodnim sudom" za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

"Godine 1996. Richard Holbrooke je u ime SAD-a dao ponudu... obećavajući u ime SAD-a da mi se neće suditi pred ICTY-em", tvrdi Karadžić.

Holbrooke je u četvrtak zanijekao te Karadžićeve tvrdnje, nazvavši ih čistom laži.

Karadžić je u dokumentu također rekao da je želio isti dogovor ishoditi za generala Ratka Mladića. Međutim, kada je Holbrooke shvatio da ne može uvjeriti glavnog tužitelja ICTY-a da odustane od optužnice, odlučio se na moju "likvidaciju", kaže Karadžić.

"Budući da nije bio u stanju ispuniti svoje obaveze koje je preuzeo u ime SAD-a, on je prešao na plan B - likvidaciju Radovana Karadžića". (HINA)

01.08.2008. 19:38:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh