Metro-portal.hr

objavljeno 02.08.2008. 13:23:42
ISTOČNA NJEMAČKA

Za javnost otvoren atomski bunker Ericha Honeckera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Tajno atomsko sklonište, koje je dao izgraditi bivši istočnonjemački komunistički čelnik Erich Honecker za slučaj nuklearnog napada, otvoreno je u subotu za javnost.

U borovoj šumi blizu Prendena, 40 km sjeverno do Berlina, taj bunker kodnog imena Perla, širok 50, dug 60 metara i visok 24 trebao je poslužiti za zapovjedništva Nacionalnog vijeća obrane DDR-a u slučaju rata sa Zapadom.

U bunkeru u kojem je zrak vlažan, velike kondenzirane kapi padaju s betonskog plafona, a osvjetljenje slabo, posjetitelji će moći vidjeti 170 prostorija u tri razine. Krajem listopada će iz sigurnosnih razloga bunker biti zatvoren.

Izgrađen je između 1978. i 1983. kada su Sjedinjene Države postavile novu generaciju raketa prema zemljama iza Željezne zavjese i u njemu se u slučaju nuklearnog napada moglo skloniti oko 400 komunističkih čelnika tijekom dva tjedna.

Ali turisti neće biti prvi posjetitelji. Nakon pada Berlinskog zida u studenom 1989. lopovi su opljačkali tu utvrdu i odnijeli kilometre električnih kabela i cijevi.

Kada je izgrađen smatrali su ga najmodernijim i najbolje izgrađenim kompleksom tog tipa u zemljama Vašavskog pakta, izvan SSSR-a. "Kada bi zazvonio alarm, bunker se odmah hermetički zatvarao i bio samodostatan, objasnio je Hannes Hensel, jedan od organizatora posjeta. (HINA/METRO)

02.08.2008. 13:23:42
http://metro-portal.hr/za-javnost-otvoren-atomski-bunker-ericha-honeckera/10512/