« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Za Hrvatsku tražimo isti postupak kao za Sloveniju

Ako je Slovenija s neriješenim graničnim pitanjima mogla ući u Europsku uniju i NATO, može i Hrvatska.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Marko Mišćević, CROPIX)
Više o

EU

,

Ivo Sanader

,

Slovenija

,

ulazak u EU

,

Međunarodni sud pravde

,

granični spor

,

ulazak u NATO

,

načelo solidarnosti

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas u Sisku kako za "Hrvatsku tražimo isti tretman kakav je Slovenija imala 2004. godine" jer otvoreno pitanje granice između Slovenije i Hrvatske nije samo pitanje Hrvatske, nego i Hrvatske i Slovenije.

"Ako je Slovenija s neriješenim graničnim pitanjima mogla ući u Europsku uniju i NATO, to može i Hrvatska", poručio je Sanader danas na svečanosti potpisivanja predizbornoga koalicijskog sporazuma županijskih organizacija HDZ-a, HSS-a HSLS-a i HSU-a u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Naglasio je da u suprotnom "Europa krši svoje načelo jednakih standarda, načelo solidarnosti i vladavine prava".

"Hrvatska je za vladavinu prava. U Europi i svijetu postoje institucije koje to rješavaju, postoji Međunarodni sud pravde koji je do sada riješio 50-ak slučajeva, zadnji prije više od mjesec dana između Rumunjske i Ukrajine", istaknuo je Sanader.

Napomenuo je da Hrvatska "neće ući u Europsku uniju tako da za to članstvo dade dio svog teritorija, da dade teritorijalne ustupke", dodajući kako "to ne dolazi u obzir".

Posebno je napomenuo da Vlada "radi za punopravno članstvo u EU, ali ne kroz ustupke" te da Hrvatska želi dobre i prijateljske odnose sa Slovenijom i Slovencima, ali to prijateljstvo nećemo kupovati teritorijalnim ustupcima. (hina/metro-portal)

30.03.2009. 20:23:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh