« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
NISU ODUŠEVLJENI

Za Der Spiegel je Hrvatska otrovna kifla na pragu EU

Hrvatska je postigla velike iskorake i prilagodila se standardima EU-a...ali stopa nezaposlenosti iznosi 14 posto, a vanjski dug se sa 102 posto približava grčkim vrijednostima

Fotografija vijesti
Više o

Der Spiegel

Njemački politički tjednik "Der Spiegel" u broju od utorka piše, povodom Sporazuma o pristupanju Europskoj uniji koji bi Zagreb trebao potpisati 9. prosinca, da je Hrvatska postigla velike iskorake i prilagodila se standardima EU-a, ali da je zemlja u velikoj krizi, sa stopom nezaposlenosti od 14 posto i vanjskim dugom koji se sa 102 posto približava grčkim vrijednostima, opisujući Hrvatsku kao "otrovnu kiflicu" pred vratima Unije.

"Hrvatska je postigla velike iskorake i prilagodila se standardima EU-a...ali stopa nezaposlenosti iznosi 14 posto, a vanjski dug se sa 102 posto približava grčkim vrijednostima", piše "Der Spiegel", a prenosi i Deutsche Welle, i pita se hoće li Europska unija, "koja još nije provarila Rumunjsku i Bugarsku, moći još progutati i otrovnu kiflicu Hrvatsku".

Njemački tjednik ističe da potpisivanje pristupnog ugovora moraju ratificirati parlamenti svih zemalja članica Unije i da se tu, s obzirom na "velike iskorake", ne očekuju nikakvi problemi. Za Hrvatsku, kako piše tjednik, Europa predstavlja "jamstvo mira, 20 godina nakon krvavih sukoba kada je Beograd pokušao odcijepiti od Hrvatske dijelove sa srpskim stanovništvom". "Der Spiegel" ocjenjuje da će ulazak Hrvatske u EU biti početak novog razdoblja za regiju.

List također podsjeća da će Sporazum o pristupanju EU-u potpisati 9. prosinca na summitu u Bruxellesu premijerka Jadranka Kosor, ujedno i predsjednica HDZ-a, stranke koju potresa poplava procesa i istražnih postupaka protiv njezinih istaknutih članova. Der Spiegel predviđa da bi prije potpisivanja Sporazuma, vlada Jadranke Kosor mogla pasti jer se pet dana prije toga održavaju parlamentarni izbori, a kako stvari stoje, HDZ-u prijeti pad na 20 posto glasova birača, što bi bio najlošiji rezultat stranke na izborima nakon nezavisnosti.

22.11.2011. 13:14:24
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    1204
    22.11.2011. 20:17
    nismo mi otrovna kiflica nego jedna velika banana
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh