« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
PUŠTENI

U petak iz zatvora izlaze Norac, Petrač i Sulić

Norcu, Petraču i Suliću odobren je uvjetni otpust nakon što su odslužili više od dvije trećine kazne, a ostatak kazne, uz određene uvjete služit će na slobodi

Fotografija vijesti
Više o

Mirko Norac

,

Hrvoje Petrač

,

Leon Sulić

Trojica poznatih zatvorenika, Mirko Norac, Hrvoje Petrač i Leon Sulić trebali bi u petak, 25. studenoga izaći iz zatvora jer ih je Povjerenstvo za uvjetni otpust odlučilo pustiti na slobodu prije odsluženja cijele zatvorske kazne.

Norac je u zatvoru više od deset godina, od ožujka 2001. Najprije je za ratne zločine na gospićkom području osuđen na 12 godina, a potom za zločine u Medačkom džepu na šest godina. Kad je i druga presuda postala pravomoćna Vrhovni mu je sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina. U zatvoru je diplomirao, oženio se i postao otac. Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović u rujnu prošle godine oduzeo mu je generalski čin, kao i Branimiru Glavašu i Vladimiru Zagorcu koji su također pravomoćno osuđeni.

Petrač, koji je prije suđenja više od godine dana bježao hrvatskom pravosuđu, služio je kaznu od sedam i pol godina zatvora zbog otmice sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca i iznude novomarofskoga poduzetnika Miroslava Matkuna, koja mu istječe u ožujku 2013.

Petrač je bio u mnogim zatvorima, a u lepoglavskoj kaznionici je suprotno zatvorskim pravilima uživao razne pogodnosti na koje nije imao pravo zbog čega su bivši upravitelj zatvora u Lepoglavi Stjepan Loparić i njegov pomoćnik Neven Putar nepravomoćno osuđeni na 20, odnosno 14 mjeseci zatvora. Petrač je svjedočio na suđenju Vladimiru Zagorcu koji je osuđen u slučaju "Dragulji". Priču o krađi dragulja Petrač je prvi spomenuo na suđenju za otmicu tada maloljetnog Zagorčeva sina.

Sulić je zbog gospodarskog kriminala u "Croatiabusu" teškog 15,5 milijuna kuna 2007. osuđen na kaznu od sedam godina zatvora, koju mu je kasnije Vrhovni sud smanjio na pet godina. U travnju ove godine nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora jer se raznim malverzacijama na štetu "Croatiabusa" domogao stana vrijednog više od 589 tisuća kuna.

Norcu, Petraču i Suliću odobren je uvjetni otpust nakon što su odslužili više od dvije trećine kazne, a ostatak kazne, uz određene uvjete služit će na slobodi.

Prema pisanju medija u slučaju Petrača i Sulića, Povjerenstvo je sredinom rujna jednoglasno odlučilo da ih se pusti na uvjetnu slobodu jer su obojica priložila opsežnu liječničku dokumentaciju o narušenom zdravlju. No, za Norca koji je tom odlukom najviše profitirao, jer iz zatvora izlazi četiri godine prije odsluženja kazne, odluka navodno nije bile jednoglasna zbog izostanka kajanja.

Zbog tog su razloga prosvjedovale i tri nevladine udruge Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i Građanski odbor za ljudska prava, podsjećajući da Norac nije izrazio žaljenje zbog likvidacije srpskih civila u Gospiću i propusta nečinjenja vezanog uz usmrćenje civila i ratnih zarobljenika u Medačkom džepu.

22.11.2011. 11:14:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh