« Ekosfera
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
GLOBALNO ZATOPLJENJE

Za 30 godina nestat će 80 posto arktičkog leda

Led bi se ljeti mogao zadržati samo na sjeveru Kanade i na Grenlandu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Arktik

,

topljenje leda

,

arktički ocean

,

globalno zatopljenje

Otprilike 80 posto arktičkog leda moglo bi nestati do 2040. godine, umjesto do 2100. kao što se dosad predviđalo, po novom znanstvenom istraživanju o učincima globalnog zagrijavanja objavljenom u četvrtak u Sjedinjenim Državama.

"Površina Arktičkog oceana prekrivena ledom potkraj ljeta bi 2040. godine mogla iznositi oko milijun četvornih kilometara, nasuprot današnjih 4,6 milijuna", tvrde autori istraživanja s Državnog sveučilišta Washington (UW) i Američke oceanske i atmosferske uprave (NOAA).

Istraživači su primijenili modele predviđanja koji uzimaju u obzir najnoviji razvoj ledenog pokrova na Arktiku, koji je doživio "spektakularno smanjenje" potkraj ljeta 2007. i 2008. kad je površina leda dosegla 4,3 i 4,7 milijuna km četvornih.

Prosjek tih šest modela "daje naslutiti kako bi Arktik praktički mogao ostati bez leda za 32 godine", po istraživanju Muyina Wanga, klimatologa UW-a u Seattleu i oceanografa NOAA-e Jamesa Overlanda. Prethodni modeli napravljeni 2007. taj su rok predvidjeli tek na kraju stoljeća.

Na kartama koje ilustriraju njihova predviđanja, dvojica znanstvenika pokazuju Sjeverni pol potpuno bez leda u ljetnom razdoblju. Led bi se zadržao samo na sjeveru Kanade i na Grenlandu gdje je taj pokrov puno deblji. (hina/metro-portal)

03.04.2009. 11:08:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh