« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
Slavonski Brod:

Peticija "Za čist zrak i očuvanje Save"

Brođane smeta rafinerija nafte u susjednom Bosanskom Brodu

Danas se u Slavonskom Brodu počela potpisivati peticija "Za čist zrak i očuvanje Save" kojom se želi potaknuti brže rješavanje problema onečišćenja zraka prouzročenog proizvodnjom u Rafineriji nafte u susjednom Bosanskome Brodu.

Od Vlade i resornoga ministarstva, Duspara traži formiranje nacionalne stručne komisije koja bi na međudržavnoj razini pratila rješavanje, ovog za grad važnog problema. Zahtijeva i što žurnije postavljanje stalne mjerne postaje za praćenje kakvoće zraka u Slavonskome Brodu.

Pozivajući građane na potpisivanje peticije, gradonačelnik Duspara opovrgava kako je riječ o skupljanju političkih poena uoči lokalnih izbora.

"Mi se moramo boriti jer nemamo rezervne lokacije. Ovo je grad u kojem živimo i mislimo živjeti", kaže Duspara. Dodaje kako nisu za zatvaranje Rafinerije nego za to da se pomoću ugradnje filtera onečišćenje svede na najmanju mjeru.

Peticija će se potpisivati do utorka, a potom će se predati Ministarstvu zaštite okoliša prostornog uređenje i graditeljstva.

Otkako je krajem prošle godine bosanskobrodska Rafineraija, sada u ruskom vlasništvu, počela s proizvodnjom, stalne su pritužbe građana Slavonskoga Broda na nesnosan smrad koji dolazi iz toga pravca.

Desetodnevna probna mjerenja kakvoće zraka, koja su obavljena uz pomoć pokretnoga laboratorija, što ga je Grad naručio, nisu pokazala prekoračenja dozvoljene razine štetnih plinova. No u Gradu tvrde kako je to zbog nepovoljnih vremenskih prilika koje su tada vladale te kako bi tek stalna mjerna postaje pokazala stvarno stanje kakvoće zraka u gradu.

04.04.2009. 15:11:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh