« Hi-tech
objavljeno prije 3 godine i 11 mjeseci
COOL

Yandex testira autonomne robote za dostavu

Testiranje Yandex.Rovera već je u tijeku u moskovskom sjedištu te kompanije, gdje se uređaj kreće sam, ali pod ljudskim nadzorom

Yandex kreće u testiranja
Yandex kreće u testiranja (Screenshot)
Više o

roboti

,

Yandex

Ruski internetski div Yandex započeo je testirati robote za autonomnu dostavu, što je najnoviji dodatak njegovom tehnološkom arsenalu, u četvrtak je objavila kompanija.

Robot veličine putničkog kovčega Yandex.Rover dobio je ime po uređaju za istraživanje svemira. Može se kretati pločnicima brzinom hodanja, prenoseći male pakete, a za samostalno kretanje koristi prilagođenu tehnologiju autonomnih vozila te tvrtke.

Yandex, često opisivan kao "ruski Google", upravlja nizom usluga koje bi mogle imati koristi od autonomnih dostava. Primjerice, usluga za dostavu hrane iz restorana Yandex.Eda, usluga za dostavu namirnica Yandex.Lavka, te internetska trgovina Yandex.Market koja je zajedničko ulaganja s ruskim zajmodavcem Sberbankom.

Testiranje Yandex.Rovera već je u tijeku u moskovskom sjedištu te kompanije, gdje se uređaj kreće sam, ali pod ljudskim nadzorom, stoji u priopćenju tvrtke.

Nakon što se tehnologija usavrši, Yandex će razmotriti prodaju robota drugim kompanijama te njihovu upotrebu u skladištima tvrtke.

Voditelj Yandexovog odjela za autonomnu vožnju Dmitrij Polishchuk rekao je da je prilagođavanje postojećih tehnologija doprinijelo brzom razvoju Yandex.Rovera te da je optimističan glede njegove upotrebe u budućnosti.

„Vjerujem da će roboti poput ovoga, u skorijoj budućnosti imati raznovrsne primjene. Mogli bi postati nezamjenjivi u posljednjoj logističkoj fazi", rekao je Polishchuk.

Yandex je početo testirati svoje autonomne automobile 2017. godine u tehnološkim parkovima Skolkovo i Innopolis izvan Moskve.

Krajem 2018. godine Yandex je dobio dozvolu za rad u Izraelu, a od lipnja 2020. godine započet će ispitivanje u SAD-u.

10.11.2019. 09:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh