« Život
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
BEZ DLAKE

Xolo psi, golokoži čuvari smrti

Meksički golokoži pas Xolo koje su štovale srednjoameričke civilizacije postaje sve popularniji kućni ljubimac

Xolo
Xolo (MWN/Wikipedia)
Više o

psi

,

kućni ljubimci

,

Pank Brucošijada

,

seks bez zaštite

,

laki materijal

,

četiri zlata

U antička vremena ih se smatralo čuvarima smrti. Xoloitzcuitle (Xolo) ili Meksički golokoži psi danas su samo kućni ljubimci koji su pronašli dom u brojnim obiteljima i kućanstvima. Kao što samo ime kaže, potječu iz Meksika, a poznati su po bademastom obliku očiju, velikim ušima poput šišmiša, nepotpunom zubalu i tijelu bez dlaka.

"Rijetke vrste Xoloa, koje dolaze u različitim bojama i veličinama, potencijalne vlasnike mogu koštati između 1600 i 3000 dolara", kaže Renata Magaldi, veterinarka na Sveučilištu u Meksiku (UNAM) i dodaje da cijena ovisi o genetskoj kvaliteti, stupnju pripitomljenosti i nagradama na natjecanjima ljepote.

Američki stručnjaci za pse rade na unaprjeđenju pasmine kroz programe uzgoja pošto interes za Xoloima raste na tržištima Švedske, Finske i Rusije.

>>Psi su bolji kućni ljubimci od mačaka

"Srednjoameričke civilizacije pasmini su pripisivale božanske karakteristike i natprosječne moći. Smatrali su ih simboličnim stvorenjima u različitim sustavima vjerovanja. Golokoži psi ujedno su stoljaćima bili neiscrpan izvor inspiracije umjetnicima", tvrdi Luis Fernando de Juan Guzmán s UNAM-a.

Prema astečkoj mitologiji, bog Xolotl je ljudima dao pse Xoloitzcuintle i naredio im da ih štite vlastitim životima. Pas je ljudima zauzvrat trebao pokazati put iz Mictlana, svijeta smrti, prema nebu.

Xolo kao kućni ljubimacDlake - Xolo ne treba šampone za pse, ali koristi losion za kožu koja je osjetljiva na suhoću

Veličina - postoje tri veličine pasmine: Toy (25-30 cm) je primjerena obiteljima, dok se Miniature (35-45 cm) i Standard (46-60 cm) pojavljuju na natjecanjima

Hrana - Xolo jede svu hranu osim čokolade koja može dovesti trovanja

Xolo, golokoži pas

Xolo, golokoži pas

Piše: Fabiola Ayala, MWN Mexico
24.10.2010. 12:11:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    24.10.2010. 12:56
    nije mi lijep, nebi ga dirala
  2. avatar
    mala_ivancica
    24.10.2010. 13:25
    Malo su spooky :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh