« Film
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SUNDANCE FILM FESTIVAL

"Winter's Bone" i "Restrepo" proglašeni najboljima

Ocjenjivački sud podijelio je nagrade na 26. festivalu neovisnog filma u Park Cityju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

film

,

sundance

,

nagrade

Film "Winter's Bone", priča o djevojci koja traži svog oca i "Restrepo", šokantan dokumentarni film o ratu u Afganistanu, dobitnici su glavnih nagrada ocjenjivačkog suda na 26. festivalu neovisnog filma Sundance u Utahu.

"Winter's bone" Amerikanke Debre Granik priča je o djevojci koja traži svog oca, krijumčara droge, u divljim planinama Ozark, u središtu SAD-a. Osim za najbolji film, Granik je dobila nagradu i za najbolji scenarij.

"Restrepo", film ratnih izvjestitelja Tima Hetheringtona i Sebastiana Jungera, dobitnik glavne nagrade za dokumentarni film, daje rijetko snažnu sliku nasilja u ratnom paklu, kroz svakodnevicu skupine od petnaest američkih vojnika na službi u jednom od najpogibeljnijih područja Afganistana.

Nagradu žirija za najbolju stranu dramu dobio je australski "Animal Kingdom" Davida Michoda o mladiću koji dolazi u sukob s obitelji skitnica u Melbourneu.

Grand Prix žirija za najbolji strani dokumentarni film dobio je danski "The Red Chapel" Madsa Brueggera, u kojemu skupina novinara koja se izdaje za kazališnu družinu, uspijeva ući u Sjevernu Koreju.

Latinskoamerička kinematografija odlazi s trima nagradama. Peruanac Javier Fuentes-Leon dobio je za "Contracorriente" nagradu publike za najbolju stranu dramu, a Bolivijac Juan Carlos Valdivia za najbolji scenarij i režiju za "Zonu Sur".

Ove godine je na Sundanceu prikazano 110 filmova, od kojih 58 u natjecateljskom dijelu.

Festival koji je utemeljio glumac Robert Redford kao protutežu hollywoodskim studijima kako bi promicao neovisni film te nove i mlade umjetnike, postao je s vremenom najveći filmski festival u SAD-u. (hina/metro-portal)

31.01.2010. 10:12:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh