« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Najbolji odabir

Windows 7, Apple ili Google?

Nema sumnje da je Windows Vista bila promašaj. Lansirana 2007., Microsoftov nastavak uspješnih XP doživio je loše kritike i nezadovoljstvo korisnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Google Chrome

,

Windows 7

,

apple macintosh

Sustav je jednostavno bio previše zahtjevan za pokretanje i za korisnike. To je razlog zašto se Microsoft trudi objasniti da novi sustav, Windows 7, ne samo da je bolji od prethodnika, već i jednostavniji. Zauzima 40 posto manje mjesta te se brže pokreće, stoga je pogodan i za upotrebu na laptopima. No ima i opasnu konkurenciju: Apple i Google.  

1.  Prednosti Windowsa - to je sustav koji pokreće 90 posto osobnih računala i poznat je većini korisnika. Raširenost Windowsa znači i to da su mnoge aplikacije rađene isključivo za ovaj operacijski sustav. No njihova dominacija ima i lošu stranu: velika većina virusa napravljena je upravo da napada Windowse. Zbog toga je Windows 7 poradio na sigurnosti. Microsoft je proizveo svoj vlastiti antivirusni softver, Security Essentials, koji se može besplatno skinuti s interneta. Uz sigurnost tu je i jednostavnost. Novi sustav posudio je najbolje od Apple-ovog sučelja.

2. Povratak Macintosha - dva mjeseca prije lansiranja Windows 7, Microsoftov stari suparnik Apple predstavio je svoj poboljšani operacijski sutav, Snow Leopard. Umjestno novih dodataka, većina promjena odnosila se na bolju i lakšu uporabu. No Apple se ni ne mora toliko dokazivati  - prodaja Macintosha u stalnom je porastu, potpomognuta uspjehom iPoda i iPhonea. Za razliku od Microsofta, Apple proizvodi i softver i hardver, što olakšava rad i stabilnost sustava. Cijena jest veća no i kvaliteta je. I dok visoke cijene Macintosha vjerojatno znače kako neće nadmašiti dominaciju Windowsa, ogroman uspjeh iPhonea, koji pruža usluge elektroničke pošte, surfanja internetom i mnoštva aplikacija, sugerira kako se naličje kompjutera mijenja.

3.  Google prijeti - najveći izazov Windowsima pojavit će se iduće godine kada Google namjerava lansirati svoj operacijski sustav Chrome. Rađen je na istim temeljima kao i Linux. No Google obećava i nešto drugačije: operacijski sustav dizajniran za ljude koji ˝žive˝ na internetu. Chrome će omogućiti pristup svim Google-ovim aplikacijama, a sam sustav trebao bi biti jeftin i jednostavan za upotrebu.

07.11.2009. 19:23:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh