« Hi-tech
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
OPREZNO

Windows 10 odaje vašu Wi-Fi lozinku

Trebali biste znati da novi Microsoftov operativni sustav ima opciju "Wi-Fi Sense" koja automatski dijeli vašu lozinku za Wi-Fi s drugima

Ovo je stvarno velik problem
Ovo je stvarno velik problem (Microsoft)
Više o

Wi-Fi Sense

,

Windows 10

Kada je Wi-Fi Sense uključen, vaša lozinka za Wi-Fi automatski će postati dostupnja svim kontaktima koje imate na Skypeu, Outlooku, Hotmailu i Facebooku. Ako se netko od vaših kontakata nađe u dometu vaše Wi-Fi mreže, Sense će im omogućiti da se na nju spoje. I dok Microsoft tvrdi da na ovaj način želi uštedjeti svojim korisnicima vrije (za traženje lozinke i spajanje), nezavisni blogger Brian Krebs kaže da se radi o "katastrofi koja samo čeka da se dogodi".

Krebs i ostali informatički stručnjaci strahuju kako bi na ovaj način do lozinki mogli doći i "prijatelji" u koje nemamo potpuno povjerenje. Microsoft upozorava kako će korisnik Wi-Fi mreže morati odobriti svako spajanje na svoju mrežu, ali i dalje stoji činjenica da velik broj korisnika jednostavno pristaje na sve što njihovo računalo od njih zatraži, bez da pročitaju o čemu se radi ili se dodatno informiraju.

Wi-Fi Sense u svakom slučaju ima smisla ako dođete u posjet prijatelju i ne želite ukucavati kilometarsku lozinku kako biste se spojili na internetsku mrežu. Prije nego što aktivirate Wi-Fi Sense zapitajte se - imate li na popisu prijatelja i kontakata samo osobe kojima potpuno vjerujete? Jesu li prijatelji koje imate na Facebooku zaista vaši prijatelji ili stranci koje ste jednom dodali i nemate povjerenja u njih?, piše Yahoo.

Postoji još jedan problem - Wi-Fi Sense vam omogućava da s vašim prijateljima i kontaktima dijelite pristup i ostalim mrežama na koje ste vi povezani "staromodnim putem" (ukucavanjem lozinke). Wi-Fi Sense ne razlikuje vašu mrežu kod kuće, na poslu ili mrežu baše bake. Ako ste se na bilo koju mrežu spojili ukucavanjem lozinke, dopustite li to, ona će postati dostupna i svima koje poznajete.

03.08.2015. 13:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh