« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
CRVENO UPOZORENJE

WikiLeaks ponovno pod napadom, počeo lov na Assangea

Dok je WikiLeaks ponovno izložen distribuiranom uskraćivanju usluge, Interpol je izdao crveno upozorenje za uhićenje Juliana Assangea

Julian Assange
Julian Assange (Getty Images)
Više o

Interpol

,

WikiLeaks

,

Julian Assange

Nakon objavljivanja tisuća povjerljivih dokumenata američkog State Departmenta, WikiLeaks je u utorak ponovno izložen elektroničkom napadu koji ga čini nedostupnim korisnicima, objavila je ta "zviždačka" internetska stranica na svom Twitter profilu. WikiLeaks je ponovno izložen tzv. distribuiranom uskraćivanju usluge (DDOS), kao i u nedjelju, kada je počeo objavljivati prve od 250.000 tajnih američkih diplomatskih brzojava.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u utorak je u izjavi tjedniku Time pozvao američku državnu tajnicu Hillary Clinton da podnese ostavku "ako se pokaže točnim da je naložila diplomatima SAD-a da špijuniraju najviše dužnosnike UN-a", što proizlazi iz objavljenog povjerljivog naputka koji je u srpnju 2009. uputila u stalna predstavništva SAD-a pri UN-u i u još 30 američkih veleposlanstava u svijetu.

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je kaznenu istragu protiv Assangea i on bi se mogao suočiti s optužbama prema zakonu o špijunaži iz 1917., piše u utorak američki tisak. Stručnjaci ocjenjuju da postoje znatne prepreke za procesuiranje Assangea kao stranog državljanina, no ministar pravosuđa Eric Holder je rekao da će SAD "zatvoriti rupe" u zakonima kako bi se moglo procesuirati Assangea.

FBI u međuvremenu nastavlja istragu u kojoj ispituje sve koji su bili u posjedu povjerljivih dokumenata, uključujući one koji su ih dali WikiLeaksu kao i samu tu organizaciju, izvijestio je The Washington Post.

Pentagon također nastavlja istragu, no nije jasno hoće li ona rezultirati dodatnim optužbama. Vojno obavještajni analitičar Bradley Manning, glavnoosumnjičeni da je izvor dokumenata WikiLeaksa, u lipnju je uhićen u Bagdadu i nalazi se u vojnom zatvoru u Virginiji.

The Washington Post u utorak kritizira Pentagon jer je dopustio Manningu, 22-godišnjem vojniku, da u udaljenoj bazi u Iraku ima pristup do 250.000 povjerljivih dokumenata State Departmenta i do desetaka tisuća tajnih izvještaja iz Iraka i Afganistana, te da ih neopaženo učitava na CD-ove. List navodi da je Manning tada bio beznadan čovjek, jer je ukoren zbog napada na časnika i očekivao je da će biti otpušten iz vojske.

Pentagon je objavio više proceduralnih promjena u pregledu povjerljivog materijala, uključujući onemogućavanje kopiranja na prijenosne naprave, te ograničavanje prebacivanja klasificiranog materijala u neklasificirane računalne sustave.

Počeo lov na Assangea

Međunarodna policijska organizacija Interpol u utorak je izdala tzv. "crveno upozorenje" za uhićenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, u vezi s istragom "seksualnog zločina" u Švedskoj. Crveno upozorenje nije međunarodni uhidbeni nalog, već savjet ili zahtjev prema zemalja članicama da "pomognu nacionalnim policijskim snagama u identificiranju i lociranju traženih osoba, imajući u vidu moguće uhićenje i izručenje", prema navodima Interpola.

Obavijest je poslana u svih 188 članica Interpola, uključujući i Veliku Britaniju, za koju se vjeruje da je trenutačno boravište Assangea.

Kazneni sud u Stockholmu je 20. studenoga izdao međunarodnu tjeralicu za uhićenje Assangea (39) pod osnovanom sumnjom za silovanje, prisilu i zlostavljanje u istrazi pokrenutoj nakon njegovih navodnih susreta s dvjema ženama u Stockholmu, sredinom kolovoza. Assange je zanijekao optužbe, izjavivši da su one dio kampanje blaćenja WikiLeaksa koju orkestrira SAD.

Assangeu je u listopadu odbijen zahtjev za trajno boravište u Švedskoj, gdje je htio osigurati zaštitu švedskih zakona o slobodi tiska za svoju web stranicu, osnovanu 2007. radi objave povjerljivih dokumenata dobivenih od tzv. zviždača. (hina/metro-portal)

01.12.2010. 08:07:49
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    01.12.2010. 10:09
    militaristi zaboravljaju na veliki 'insurance' fajl koji bi mogao biti nešto žestoko (pretpostavlja se da je to 'osiguranje' ako uhite Assangea)... a već je distribuiran, samo se čeka lozinka

    ali, šta drugo očekivati od retardiranih militarističkih umova, nego nasilje i pokušaj zaustavljanja otkrivanja njihovih 'humanitarnih dobrotvornih' djelovanja :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh