« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
LAŽNE OPTUŽBE

Wikileaks: Nismo protiv Amerikanaca

Internetska stranica WikiLeaks koja je objavila oko 400.000 povjerljivih dokumenata o zlostavljanjima koja je američka vojska zatajila u ratu u Iraku, "nije protuamerička"

WikiLeaks
WikiLeaks (Getty Images)
Više o

SAD

,

optužbe

,

WikiLeaks

"Nismo protiv Amerikanaca", izjavio je njezin glasnogovornik Kristinn Hrafnsson na radio postaji BBC4, ocjenivši "potpuno lažnim" optužbe prema kojima bi WikiLeaks mogao služiti propagandi radikalnih islamista.

"Velikom broju osoba koje podržavaju WikiLeaks stalo je do temeljnih načela i ideja koje su osnova američkog društva, prvog amandmana, i tako dalje", kazao je on vezano uz amandman Ustava SAD-a kojim se jamči sloboda govora.

"Radi se o podudarnosti što su se važni dokumenti otkriveni zadnjih mjeseci ticali američke vojske", dodao je on, podsjećajući da je stranica u prošlosti objavljivala dosjee vezane uz druge zemlje.

WikiLeaks je objavio više od četiri stotine tisuća izvješća, koje su između 2004. i 2009. napisali američki vojnici, u kojima se govori o mučenjima koja su provodile iračke snage a pred kojima su Amerikanci zatvarali oči, kao i o "više od 300 slučajeva mučenja koja su činile koalicijske snage", kaže osnivač stranice Julian Assange.

Zamjenik britanskog premijera Nick Clegg pozvao je u nedjelju američku administraciju da odgovori na te "jako, jako ozbiljne" optužbe. (hina/metro-portal)

25.10.2010. 12:12:46
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    25.10.2010. 13:01
    to je slično kao kada netko spomene monstruozna kršenja ljudskih prava izraelaca, a oni počnu vrištat: antisemit! :-P
  2. avatar
    xena
    25.10.2010. 20:19
    bojim se da će ameri ubit assangea
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh