« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
IGRANJE S BROJKAMA

WHO: Do 50,000 mrtvih na Haitiju

Dobra vijest: Spasioci su u nedjelju iz ruševina luksuznog hotela u haićanskom glavnom gradu izvukli dehidriranu, ali potpuno neozlijeđenu ženu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

UN

,

Haiti

,

WHO

,

potresi

,

žrtve potresa

,

spasioci

U potresu u utorak na Haitiju poginulo je između 40.000 i 50.000 ljudi, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prenosi UN u jednom spisu objavljenom u nedjelju.

Dokument o stradalima na Haitiju je sastavio Ured za koordinaciju humanitarnih poslova UN-a (Ocha). Glasnogovornik WHO-a u Ženevi je pojasnio podatke i rekao da se temelje na podacima haićanskog Crvenog križa. Prema posljednjim podacima vlasti Haitija također se navodi 50.000 poginulih, 250.000 ranjenih i 1,5 milijuna ljudi koji su ostali bez domova.

Za sada nitko ne može odrediti točan broj poginulih. Samo je haićanska vlada izvukla oko 20.000 tijela, ne računajući mrtve koje su pronašle neovisne agencije i obitelji. Premijer Jean-Max Bellerive je kazao da je u potresu, prema podacima Panameričke zdravstvene organizacije, živote izgubilo između 50.000 i 100.000 ljudi, ali da se brojka od 100.000 čini "minimalna".

Da nada umire zadnja ili čak ne umire uopće pokazao je slučaj kada su spasioci u nedjelju iz ruševina luksuznog hotela u haićanskom glavnom gradu izvukli dehidriranu, ali potpuno neozlijeđenu ženu, što je popraćeno gromoglasnim pljeskom stanovnika razrušenog grada.

Pet dana nakon što je tu karipsku državu pogodio potres magnitude 7 po Richteru, svakodnevnica preživjelih pretvorila se u očajničku potragu za vodom, hranom i liječničkom skrbi. (hina/metro-portal)

17.01.2010. 14:36:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh