« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OBNOVA SURADNJE

Papa prvi put posjetio rimsku sinagogu

Papa Benedikt XVI danas je bio u svom prvom posjetu rimskoj sinagogi za koji se nada da će postati važna točka u katoličko-židovskim odnosima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

rimska sinagoga

,

posjet

Benediktov posjet rimskoj sinagogi duboko je podijelio rimsku židovsku zajednicu nakon što je prošlog mjeseca donio odluku kojom je približio papu Pija XII proglašenju svecem.

Mnogi Židovi kažu da je Pio XII, koji je bio na čelu katoličke crkve od 1939. do 1958., nije učinio dovoljno da pomogne Židovima koje je progonila nacistička Njemačka.

Papu su na dolasku u sinagogu u dvosatni posjet pozdravili rimski i međunarodni židovski čelnici.

Čelnik talijanske židovske zajednice je Papi za posjeta izravno rekao da je njegov prethodnik iz razdoblja Drugog svjetskog rata trebao istupiti protiv holokausta.

"Šutnja Pija XII pred holokaustom još boli jer se nešto trebalo učiniti", rekao je Papi Riccardo Pacifici, predsjednik rimske židovske zajednice, uporabivši židovski riječ za holokaust - Shoah.

"To možda ne bi zaustavilo vlakove smrti, ali bi poslao signal, riječ krajnje utjehe, ljudske solidarnosti, onoj našoj braći odvezenoj u peći Auschwitza", rekao je. (hina/metro-portal)

17.01.2010. 18:47:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh