« Hi-tech
objavljeno prije 6 mjeseci i 24 dana
STVARNO?

WhatsApp je špijunirao korisnike?

WhatsApp je izvrsna aplikacija za razgovor s prijateljima i obitelji diljem svijeta, no kako se čini - također je dobar alat i za hakere i napadače

Prilično nezgodno...
Prilično nezgodno... (Arhiva)
Više o

Facebook

,

WhatsApp

,

špijuniranje korisnika

U jeku raznih afera vezanih na sigurnost na internetu ispod radara javnosti prošao je novi skandal u kojim je ugrožena milijarda i pol korisnika mobilnih aplikacija. Naime, Amnesty International je zatražio od Izraela da pokrene postupak protiv kompanije koja je instalirala štetni program u popularni WhatsApp. Facebook kao vlasnik aplikacije upozorio je da se zbog sigurnosnog propusta dogodilo špijuniranje korisnika. 

WhatsApp je izvrsna aplikacija za razgovor s prijateljima i obitelji diljem svijeta, no kako se čini - također je dobar alat i za hakere i napadače. Tijekom posljednjeg napada, u opasnosti od prisluškivanja našlo se milijardu i pol korisnika.

- Ne znamo tko je upravljao ovim napadom. Ono što znamo, ili barem ono što smo čuli, je da je taj koji je napravio napad, ponovno koristio softver NSO Pegasus, govori Chen Brill-Egri iz Amnesty Internationala.

Napadači najčešće ciljaju na najpopularnije servise i aplikacije.

- NSO Pegasus softver se koristi za kršenje privatnosti, slobode izražavanja i slobode govora, dodaje Brill-Egri.

Maliciozni softver u mobilne uređaje korisnika ulazio je preko propuštenih poziva na WhatsAppu.

- Aktivacijom korisničke kamere, pregledavanjem stvari koje se nalaze na samom telefonu, sustav je bio u stanju prikupiti informacije o krajnjem korisniku

03.07.2019. 09:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh