« Knjiga
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
POP-ART

"Warhol Spirit" u MSU

Spisateljica Cécile Guilbert predstavlja biografsku knjigu o fenomenu zvanom Andy Warhol

Warhol Spirit Cecile Guilbert
Warhol Spirit Cecile Guilbert (Wikipedia)
Više o

MSU

,

Andy Warhol

,

zagreb-info

,

kuhinjska spužva

,

rođeni 8. prosinca

Francuska spisateljica i kritičarka za tu je nekonvencionalnu biografiju dobila prestižnu francusku književnu nagradu Prix Médicis.

U čitaonici Muzeja suvremena umjetnosti autorica će 18. svibnja u 19h predstaviti hrvatsko izdanje knjige koju je nakladnik Sandor objavio u 500 numeriranih primjeraka.

Cécile Guilbert će govoriti o istraživačkom radu na knjizi „Warhol Spirit" i Andyju Warholu kao fenomenu pop kulture, suvremene umjetnosti i filozofije.

Dvadeset godina nakon njegove smrti još se možemo pitati tko je uistinu bio crtač, slikar, fotograf, redatelj, producent, grafičar, autor, novinar, izdavač, umjetnički direktor, televizijski voditelj, glumac, američki maneken slovačkog porijekla zvan Andy Warhol.

Da bismo to saznali, nije ga dovoljno gledati. Treba ga i čitati, slušati, naćuliti uši prema njegovim riječima i njegovim mislima. Jer, fina lekcija, lagana i duboka, ironična i lukava, koju nam daje Warhol, ima sve odlike zapanjujuće „mudrosti": mudrosti jednog velikog stratega vlastitog života koji bi, začudo, mogao rasvijetliti i naš.

Djelo „Warhol spirit" istodobno je i esej i biografija te na određen način ulazi u Warholov paradoksni kod; ono pruža novo čitanje slavnog umjetnika, fotografa, pisca i modela Andyja Warhola.

Knjiga sadrži dvadeset poglavlja u formi fragmenata i liste citata, što je rezultat izravnog utjecaja estetike kataloga i Warholovog osebujnog opusa. Ona kreiraju sliku Andyja Warhola kao oportunista, cinika, praznovjernika, globaliste i - genija.

17.05.2010. 11:16:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh