« Sport
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
DOPING KONTROLA

WADA prijeti izbacivanjem nogometa s olimpijskih igara

Svjetska antidopinška agencija upozorila je Uefa-u i Fifa-u zbog odbacivanja zahtjeva za testiranjem.

John Fahey, predsjednik Svjetske antidopinške agencije
John Fahey, predsjednik Svjetske antidopinške agencije (Getty Images)
Više o

nogomet

,

UEFA

,

doping

,

FIFA

,

WADA

,

Svjetska antidopinška agencija

,

John Fahey

Svjetska antidopinška agencija (WADA) upozorila je u srijedu čelnike Uefe i Fife da bi nogomet mogao biti izbačen sa programa olimpijskih igara, ako Uefa i Fifa odbiju surađivati u programu dopinške kontrole.

Fifa i Uefa odbacile su zahtjev Svjetske antidopinške agencije koja traži tri mjeseca unaprijed točan raspored aktivnosti svih nogometaša kako bi ih mogla nenajavljeno testirati.

Glavni razlog zbog kojeg se krovne nogometne organizacije protive Wadinom zahtjevu je zadiranje u privatnost nogometaša. Fifa i Uefa naglašavaju kako postoji velika razlika između individualnog i ekipnog sporta.

"Nogometaši su šest dana u tjednu na stadionu i lako ih je pronaći, dok sportaši u individualnim sportovima treniraju po svom programu. Zbog toga se protivimo prijedlogu da se sve aktivnosti i kretanja igrača moraju prijaviti tri mjeseca unaprijed," stoji u zajedničkoj izjavi Uefe i Fife.

No, predsjednik Svjetske antidopinške agencije John Fahey ističe da je "element iznenađenja" presudan u borbi protiv dopinga.

"Iskustvo nam govori da su mnogi uzimali doping u razdoblju kad su znali da neće biti testirani. Uostalom, određene dopinške supstance vrlo brzu nestanu iz tijela i zato je potreban element iznenađenja", ističe John Fahey. (hina/metro-portal)

25.03.2009. 14:53:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh