« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
KATASTROFE

Vulkan na Baliju pred erupcijom

Posljednja erupcija dogodila se 1963., a u njoj je smrtno stradalo više od 1 000 ljudi

Erupcija vulkana Agung
Erupcija vulkana Agung (Antara)
Više o

Bali

,

vulkan

,

Mount Agung

Indonezijske vlasti otkazale su sve letove prema popularnom turističkom otoku Bali u Indoneziji zbog neizbježne opasnosti od erupcije vulkana Mount Agung.

Pepeo koji se vinuo više od 6 000 metara u zrak prekrio je ceste i zgrade u podnožju planine na sjeveroistoku otoka, a na fotografijama koje je preko noći uslikala televizijska kuća Antara, vidljiv je crveni odsjaj - magma.

Vulkanolog Gede Suantika javlja da vulkan zasad izbacuje samo pepeo, no postoji velika vjerojatnost da će doći do eksplozivne erupcije i izbacivanja lave. Bali, poznato turističko središte poznato po prekrasnim plažama, surfanju i hramnovim godišnje privlači oko 5 milijuna turista, no njihov se broj vidljivo smanjio nakon rujna, kada je mogućnost erupcije postala ozbiljna prijetnja.

Planina Agung uzdiže se 3 000 metara iznad otoka, a posljednja eksplozija vulkana dogodila se 1963., kada je poginulo više od 1 000 ljudi, a razoreno je nekoliko sela. 

Trenutno se predviđa da bi zračne struje pepeo mogle odnijeti nad susjedni otok Lombok, dalje od glavnog grada Balia, Denpasara, u kojem se nalazi nacionalna zračna luka.

Ako dođe do eksplozije, oblak prašine mogao bi se podići na više od 6 100 metara, zbog čega je zračna luka već sad zatvorena, no vlasti tvrde da su turisti sigurni sve dok se drže na propisanoj udaljenosti od vulkana- na od 7.5 kilometara od Agunga.

Unutar spomenutog prostora, evakuacije već traju.

27.11.2017. 15:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh