Pizza je zapravo sjajan odabir hrane
Pizza se često trpa u isti koš s hamburgerima i sličnom brzom hranom, no nutricionisti ističu da je to kilometrima udaljeno od prave istine
Pizza je omiljena hrana ne samo u našim krajevima, već širom svijeta, a često se o njoj govori kao o brzoj hrani koja nema neke pretjerane vrijednosti za naš organizam. No, ako pitate nutricioniste, razlike između pizze i ostale brze hrane su ogromne ...
Primjerice, ove će godine prosječan Amerikanac pojesti 46 kriški ili 12 kilograma pizze. Premda se ta količina približava hamburgeru - nacionalno omiljenoj brzoj hrani, mnogi se nutricionisti vesele i odobravaju taj trend.
Na primjer, današnja tipična pizza sa sirom 30 posto svojih ukupnih kalorija osigurava od masti koje sadrži. Međutim, to je daleko manje nego, na primjer, sendvič od tune (43 posto), pečeno pile (36 posto) itd.
Osim toga, sir pruža kalcij i kalij, a pečeno tijesto složene ugljikohidrate. Dakle, vaša uobičajena pizza, kao što stručnjaci za prehranu smatraju, može biti upravo savršen obrok.
Nadalje, pizze su prelivene sa sokom od rajčice. Nutricionistima je poznato da rajčice sadrže tvar likopen (koja im daje divnu crvenu boju) i koja se pokazala djelotvornom u borbi protiv raka.
Likopen je vrlo snažan antioksidans i nedavna istraživanja ukazuju da je likopen vjerojatno najsnažniji među njima.
U istraživanju provedenom na 48.000 muških zdravstvenih radnika na Harvardskom sveučilištu utvrđena je značajno manja učestalost raka prostate među muškarcima koji su jeli pizzu ili drugu hranu sa sokom od rajčice, barem dva puta tjedno. Muškarci koji nisu nikad uzimali sok od rajčice imali su 21 do 34 posto veću vjerojatnost da će oboliti.
Stoga, ako baš morate jesti brzu hranu - pizza je uvjerljivo najbolji izbor ... još ako je napravite sami kod kuće od kontroliranih sastojaka, radi se o sjajnom obroku.
Novi komentar