« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
SINDIKATI

Vrlo brzo ćete snimati pogreb škvera

Ispred ulaza u Brodosplit jutros se okupilo manje od stotinu radnika protiv kojih Uprava tog poduzeća vodi disciplinski postupak

Kad će nešto graditi?
Kad će nešto graditi? (Arhiva)
Više o

prosvjedi

,

Brodosplit

,

Zvonko Šegvić

,

škver

Uprava Brodosplita je ranije objavila da je protiv 254 radnika pokrenut disciplinski postupak, ali da se dio njih u međuvremenu pismeno očitovao o prošlotjednim zbivanjima u brodogradilištu i svojim razlozima o sudjelovanju u njima, te su nakon toga vraćeni na posao.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić jutros je po prvi put okupljene prosvjednike ispred ulaza u škver pozvao da i oni potpišu rješenje o razlozima svojih sudjelovanja u prošlotjednim zbivanjima u Brodosplitu.

'Pozvali smo ljude da potpišu taj dokument koji je nevrijedan, ali se tako imaju pravo zaštititi radi vraćanja na posao', rekao je Šegvić novinarima. Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić, s kojim predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak odbija bilo kakve razgovore, jutros je ponovio kako je spreman žrtvovati svoje radno mjesto i raskinuti ugovor o radu ako bi to značilo povratak preostalih nezadovoljnih radnika na posao.

'Ja sam najmanje bitan, bitan je škver, ali vjerujte mi, vrlo brzo ćete snimati pogreb škvera',

Šegvić je zatim s povjerenikom Sindikata metalaca u Brodosplitu Joškom Franićem i skupinom radnika otišao u inspektorat dati iskaz o prošlotjednim zbivanjima u brodogradilištu, a nakon što je jučer inspekcija rada došla u Brodosplit obaviti kontrolu dokumenata o prošlotjednim događanjima u splitskom škveru.

Očekujem da će inspekcija svoj nalaz donijeti 'bez političkih pritisaka i da će taj nalaz biti korektan', rekao je Šegvić. A Franić je kazao kako će u inspektoratu reći da radnici traže dokaze da su se prošlog tjedna u Brodosplitu dogodili neredi i uništavana imovina, za što ih optužuje Uprava poduzeća. 'To nije dokazivo, osim ako nam se ne imputiraju dokazi', rekao je Franić.

Izjavio je kako ima informacija da se u splitskom Gradskom vijeću zagovara sazivanje tematske sjednice tog vijeća o Brodosplitu. 'Bilo bi dobro da se održi jedna takva tematska sjednica', dodao je Franić.

22.10.2013. 10:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh