« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
NAKON DOGOVORA ...

U Vukovaru ponovno skinuta dvojezična ploča

U subotu oko 21 sat ponovno je skinuta dvojezična ploča i to sa zgrade Ureda državne uprave, a počinitelj je nepoznat

Ploče u Vukovaru nemaju šanse
Ploče u Vukovaru nemaju šanse (Arhiva)
Više o

Vukovar

,

dvojezični natpisi

,

dvojezične ploče

Policija inače više ne osigurava zgrade na kojima se nalaze dvojezične ploče. Ta odluka je donesena u četvrtak kada su se sastali predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i premijer Zoran Milanović, piše Večernji list.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prigovorio je večeras na izvještavanje dijela medija sa sastanka s premijerom Zoranom Milanovićem prije dva dana u Vukovaru, ističući kako s Vladom i premijerom nije dogovoreno da se dvojezične ploče više neće skidati, jer Stožer, tvrde, niti može niti hoće čuvati 'protuustavno i protuzakonito postavljene predmete'.

'Stožer za obranu hrvatskog Vukovara NIJE s Vladom i njezinim predsjednikom postigao dogovor da se dvojezične ploče više neće otklanjati. To je izmišljotina. Stožer niti može niti hoće čuvati protuustavno i protuzakonito postavljene predmete', priopćili su iz Stožera.

Osim, kako kažu, iskrivljenog izvještavanja te plasiranja selektivnih informacija 'u svrhu stvaranja neistinite slike, ali i do puštanja krivih, izmišljenih informacija', u Stožeru medijima zamjeraju i da su prešutili njihove glavne poruke Vladi, premijeru i hrvatskoj javnosti. Ističu, naime, kako ne odstupaju od stava da Vlada inzistiranjem na dvojezičnim pločama u Vukovaru krši članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i članak 16. Ustava, te da je popis stanovništva u Vukovaru falsificiran i da kao takav ne može biti podloga za primjenu zakona.

'Na sastanku je premijer konačno uvidio da je popis stanovništva falsificiran. Ne želimo dodatnih devet mjeseci čekati da shvati da sebe i svoju Vladu već devet mjeseci stavlja iznad zakona i Ustava kršeći spomenute članke 8. i 16.', poručuju u Stožeru. 'Vukovar je mjesto posebnog pijeteta i to će biti službeno, ovako ili onako', ističu.

Vezano uz sastanak u četvrtak s premijerom u Vukovaru, u Stožeru kažu kako se dijalogu pristupilo otvoreno i demokratski. Razmatrali su se, dodaju, pravni i zakonodavni, moralni, etički, žrtvoslovni te posebno osobni aspekti i pogledi na prilike u Vukovaru.

U zakonodavno se smislu govorilo o 'lošim, nemoralnim zakonima koji se ne bi trebali primjenjivati već mijenjati, odnosno da legalno ne smije uvijek biti iznad legitimnog'. Govorilo se o dijelu čl. 16 Ustava koji se odnosi na mogućnost ograničavanja prava i sloboda ukoliko se njihovom provedbom narušava pravni poredak, javni moral i zdravlje ljudi, što je, tvrde, upravo u Vukovaru slučaj te su se stekli uvjeti da se ta odredba aktivira.

U Stožeru kažu kako je bilo riječi i o 'nekoj vrsti moralizacije prava kada je u pitanju broj i postotak stanovnika, jer su ona stečena putem najtežih krivičnih dijela s jasnim obrisima genocida, protjerivanjem stanovnika i nestvaranjem uvjeta za povratak, ali i nedorečenom metodologijom popisa stanovništva koja je omogućila brojne manipulacije'. Posebno nemoralnim smatraju to što u popis stanovništva nisu uvrštene nestale osobe, te izražavaju čuđenje što o toj činjenici premijer Milanović nije imao saznanja.

Najdomljivijim dijelom sastanka navode osobne dimenzije doživljavanja Vukovara nekada i sada, jer su mnoge obitelji i pojedinci podnijeli velike žrtve kroz imovinu i živote brojnih članova obitelji.

'Nisu to bili nikakvi trgovački dogovori, niti su oni bili mogući i svako insinuiranje u tom smislu u stvari govori o tome kako i koliko nerazumijevanja, da ne kažem nedobronamjernosti i danas ima među nama. Treba znati da u izaslanstvu Stožera nije postojala osoba koja bi bila ovlaštena ili uopće mogla pristati na postavljene dvojezične ploče, a pogotovu to nisu ovi koji se spominju jer ničim nisu dali naslutiti da se u njih treba sumnjati', poručuju u Stožeru.

Od Vlade i premijera očekuju da do idućeg sastanka razmotre njihove argumente i zahtjeve koje su im uručili, 'u uvjerenju da nikome nije zabranjeno da ostvari cilj Vukovara kao mjesta posebnog pijeteta, te izuzimanje Vukovara od dvojezičnosti i izvođenja himne Republike Srbije, ali i drugih poznatih ciljeva'.

20.10.2013. 08:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    VijestIzNesvijest
    21.10.2013. 00:09
    Sve dok zakon RH ne pocne da se postuje niko nece RH i njene drzavljane shvatiti kao ozbiljne clanove EU nego kao divlja plemena na Balkanu.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh