« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
OZBILJNI APEL

Vrijeme za borbu protiv klimatskih promjena na izmaku

Kako se emisija plinova bude povećavala, dosegnut će se prag nakon čega će efekt globalnog zatopljenja postati nepovratan

Hrvatsko more
Više o

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

Desetljeće pred nama bit će ključno u naporima da se zaustavi trend globalnog zatopljenja, koje bi moglo nepovratno naštetiti našem planetu ukoliko uskoro ne učinimo ozbiljne korake, poručili su znanstvenici, prenosi Hina.

Njihove procjene se neznatno razlikuju, no po svemu sudeći temperatura će se do 2100 povećati za šest stupnjeva, zbog emisije stakleničkih plinova koje omogućuju njezino nekontrolirano povećanje.

Kako se emisija plinova bude povećavala, dosegnut će se prag nakon čega će efekt globalnog zatopljenja postati nepovratan, a to će rezultirati otapanjem ledenjaka na polovima te nestankom prašuma.

"Ovo je kritično desetljeće i ako se prijeđe taj prag, šteta će biti nepovratna i proces se neće moći vratiti natrag", rekao je direktor Instituta za klimatske promene pri australskom Državnom sveučilištu, koji je govorio na skupu znanstvenika u Londonu.

Unatoč činjenici da neke poteze treba hitno povući, novi sporazum o globalnim klimatskim promjenama kojima se najveći svjetski zagađivači, poput SAD-a i Kine, pokušavaju prisiliti na smanjenje emisije stakleničkih plinova, bit će zaključen tek 2015., a na snagu bi trebao stupiti 2020.

27.03.2012. 08:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh