« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
UN UPOZORAVA

Vremenske prilike na Zemlji bit će sve ekstremnije

Sve će zemlje biti na udaru poplavnih kiša, suša, tropskih vrućina i ostalih nepogoda, zbog čega moramo početi snažno djelovati

Fotografija vijesti
Više o

klimatske promjene

,

požari

,

poplave

,

planet Zemlja

Želimo li sačuvati život na Zemlji i smanjiti sve veće materijalne štete i gubitke u gospodarstvu, moramo uložiti puno više truda u očuvanje našeg planeta, stoji u upozorenju UN-a, prenosi Hina.

U izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, napisanom na 549 strana, konstatira se da će sve zemlje biti na udaru poplavnih kiša, suša, tropskih vrućina i ostalih nepogoda, a upozorenja su prvenstveno upućena političarima, s porukom, da treba djelovati sada jer je ekstreno vrijeme više pravilo nego iznimka.

Prema izvješću, najranjivija je Azija, posebice istočna Azija i Pacifik, a podaci govore da su se od 80-ih godina prošlog stoljeća katastrofe povezane s vremenskim nepogodama utrostručile.

Izvješće ističe da strategije u borbi protiv katastrofa uključuju ne samo zaštitu onih koji se nađu na putu prirodnih katastrofa već i usvajanje i poticanje modela održivog razvoja, što znači očuvanje ekosustava poput šuma i voda.

"Ključ je baviti se uzrocima, a ne samo posljedicama katastrofa", stoji u izvješću.

U njemu se također iščitava da se većina pogibija uslijed prirodnih katastrofa, njih čak 95 posto između 1970. i 2008., dešava u zemljama u razvoju. Ali, gubici uslijed katastrofa su znatno veći u razvijenim zemljama, oko jedan posto bruto domaćeg proizvoda.

29.03.2012. 09:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh