« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
MLJAC

Vrijeme je za kestene...

Upravo zbog svojeg raznolikog sastava, vitamina i minerala kesteni su odličan izbor za upotpuniti svaki desert ili čak ručak

Kesteni su zdravi i ukusni
Kesteni su zdravi i ukusni (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

kesten

Kesteni se beru u razdoblju od listopada do siječnja. Osim finog okusa i mnogobrojnih gastronomskih opcija, kesten se koristi i za zdravlje.

Koliko kesten ima kalorija?

Kesteni su nutritivno vrlo bogati. Sadrže malo masnoća i to onih zdravih, odnosno nezasićenih masnoća, u mjeri manjoj od ostalih orašastih plodova. Također su i jedini od njih koji sadrže vitamin C, točnije 40 miligrama u 100 grama sirovog ploda te ne sadrže gluten. Što se tiče ostalih kalorija, 100 grama jestivog dijela kestena sadrži 190 kalorija te 28 grama ugljikohidrata.

Osim toga, 100 grama kestena sadrži i pet grama vlakana koja dobro djeluju na probavni sustav.

Kesten kao lijek

Upravo zbog svojeg raznolikog sastava, vitamina i minerala kesteni su odličan izbor za upotpuniti svaki desert ili čak ručak.

Štiti organizam

Kesteni sadrže kalcij koji je dobar za kosti i zube, zatim cink koji omogućava brzo zacjeljivanje rana te poboljšava imunitet, a sadrže i bakar koji ima glavnu ulogu u centralnom živčanom sustavu i zadužen je za stvaranje energije.

Još jedan bitan mineral je željezo koje stvara crvene krvne stanice.

Sprječava pojavu bolesti

Osim već spomenutog vitamina C koji je odličan za imunitet, kesteni sadrže i B vitamine koji sudjeluju u stvaranju energije iz hrane, a imaju veliku ulogu i kod pamćenja i koncentracije. Vitamin E, koji se također nalazi u kestenu je antioksidans i kao takav sprječava pojavu nekih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti te određene vrste raka. Kesteni sadrže i folnu kiselinu koja formira crvene krvne stanice.

Poboljšava probavu

Kesteni su bogati vlaknima i upravo zato poboljšavaju probavu. Vlakna su vrlo važna jer smanjuju opasnost od pojave dijabetesa i bolesti srca.

07.11.2020. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.11.2020. 20:42
    da super jesen je
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh