« Kultura
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
DOBRO PITANJE

Vrijedi li išta zvanje prvostupnika?

Studenti nakon tri godine stječu zvanje prvostupnika, a nakon dodatne dvije postaju magistri struke, pa većina bira ovo drugo

Imaju li studenti uopće izbora?
Imaju li studenti uopće izbora? (Shutterstock)
Više o

bolonjski sustav

,

zanimanja

,

prvostupnik

,

magistar struke

Ana Nikiforov studira poslovni menadžment u Kölnu. Upravo dovršava rad kojim bi trebala steći zvanje prvostupnice. Ali, Ana se, kao i mnogi drugi, osjeća nesigurno da bi se zaposlila nakon 3 godine studija. „Učimo teorije koje nemaju mnogo veze sa realnošću. Naravno, mnoge stvari su izbačene iz nastavnog programa kao bismo ga uopće mogli savladati u tako kratkom vremenu", kaže Ana.

Studirate li po Bolonjskom sustavu, uglavnom je bitno da skupljate bodove - stoga nije ni čudo što se studenti nakon tri godine osjećaju slabo pripremljenima. Tako se 80 posto njih u Njemačkoj odlučuje na nastavak školovanja do zvanja magistra struke. Postoje i drugačiji primjeri - Natali je, recimo, nakon završetka preddiplomskog studija počela raditi, a diplomski studij upisala je tek kasnije. „Teško mi je shvatiti kako netko odmah nakon tri godine studija može odabrati što će specijalizirati, bez da je pritom radio u toj struci. Nakon završetka preddiplomskog studija studenti bi trebali malo raditi kako bi se mogli bolje orijentirali i pronašli u nekom zanimanju, a tek onda odabrati što će specijalizirati, savjetuje Natali.

Je li reforma uspjela?

Natali danas vodi odjel prodaje u firmi koja proizvodi kozmetiku za njegu usana - dobar posao za mladu obrazovanu ženu. Zato ona smatra da je reforma visokih studija bila pun pogodak. S njom se u potpunosti slaže i Thomas Sattelberger iz Njemačke udruge poslodavaca. „Reforma funkcionira već deset godina, ali uz određene poteškoće. Ali, prvostupnici su u Njemačkoj vrlo dobro plaćeni i poslodavci ih cijene."

Njegovo mišljenje ne dijele na sveučilištima. Predsjednik Konferencije visokih škola Horst Hippler nije u potpunosti zadovoljan reformiranim studijem: „U međuvremenu se situacija nešto popravila jer smo strukturirali studijske programe i prilagodili sadržaj studija. Ali, studiji Njemačkoj sve češće imaju karakter priučavanja, a to nije trebalo tako biti

Ana, studentica s početka priče u međuvremenu je odlučila upisati i diplomski studij. Uvjerena je da će tako lakše naći željeni posao.

Piše: N. Rujević / DW
13.08.2012. 14:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh