« Fun
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci

Vrhunsko dansko pivo po cijeni od 270 eura

Proizvest će se samo 600 boca piva Jacobsen Vintage No. 1 2008

Fotografija vijesti
Više o

pivo

Peti po veličini proizvođač piva u svijetu, danski Carlsberg počeo je proizvodnju visokokvalitetnog piva s cijenom od 2008 danskih kruna (270 eura) po boci od 3,75 litara, koja će biti ukrašena originalnom litografijom.

- Upitao sam se prije dvije godine zašto ne bismo napravili ekskluzivno, jedinstveno pivo u ograničenoj količini, koje će, slično vinu, nositi oznaku godine proizvodnje. Ovime pokušavamo doseći novu razinu kvalitete piva - rekao je voditelj projekta Jens Eiken, stručnjak za ‘posebna piva’ u Carlsbergu.

Samo 600 boca piva ‘Jacobsen Vintage No. 1 2008’, proizvest će se u podrumima iz 1847. godine koji su bili u vlasništvu osnivača Carlsberga J. C. Jacobsena. Tamo se od 2005. nalazi mikropivovara Jacobsen, u kojoj Carlsberg proizvodi specijalna piva.

Pivo je vrste ‘Barley Wine’ koje se počelo proizvoditi u Engleskoj u 19. stoljeću, smeđe je i jako. Sazrijevalo je šest mjeseci u novim hrastovim bačvama iz Francuske i Švedske, proizvedeno je iz baze pšenice i hmelja, sa 10,5 posto alkohola.

Eiken smatra da cijena nije previsoka budući da su trebale gotovo dvije godine za pripremu piva, a proizvodnja mu je ‘skupa’.

“U okusu se osjete tragovi vanilije, karamele, dimljene hrastovine, cherryja i madere, a savršeno pristaje uz jake sireve poput roqueforta.”

Jens Eiken Majstor pivar
‘Vintage No. 1’ moći će se kupiti u samo tri restorana u Kopen-hagenu te putem aukcije na internetskoj stranici Lauritz.com, a prihod će ići za djecu u Africi.

To će biti najskuplje pivo na svijetu, što je dosad bila Utopia Boston Beer Co. koja se prodavala po 100 dolara za bocu od 7,2 litre.

Ljubitelji piva na forumu internetske stranice ratebeer.com nisu iskazali previše oduševljenja, raspravljajući nije li u pitanju samo marketinški trik kako bi se skupo naplatilo pivo koje kvalitetom neće biti iznimno. 

Piše: SP
04.02.2008. 01:02:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh